ОБЩЕСТВО

Ситуацията около Народното събрание е почти военна – джипове с жандармерия и полиция на всяка крачка

Ситуацията около Народното събрание е почти военна – джипове с жандармерия и полиция на всяка крачка

 

situaciata-okolo-narodnoto-sabranie-e-pochti-voenna-1

 

 

Ситуацията около Народното събрание е почти военна! В момента там има страшно много джипове на полицията и жандармерията, които са специално паркирани в различни точки около родния парламент, за да възпрепятстват протестиращите българските граждани да блокират сградата на Народното събрание.

 

 

 

 

Припомняме, че днес предстоят дебати по вота на недоверие срещу правителството . Вот, който бе внесен от парламентарната група на БСП и се явява пети срещу кабинета “Борисов 3“. Поради това, организаторите на антиправителствените протести през последните десетина дни – адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, известни като Отровното трио, обявиха национална стачка, която в София включва главно опит за блокада на парламента.

 

 

 

Има много повече полицаи от обичайното. Подстъпите до Народното събрание се блокирани, предаде репортер на bTV.

 

 

“Вотът за нас нищо не значи. Хората са наясно, че мутрите трябва да си тръгнат от властта. Каним всички. Предстоим гражданско неподчинение и обсада на парламента“, заяви Арман Бабикян пред репортер на bTV. Той, заедно с още няколко десетки протестиращи, се намира пред паметника, намиращ се срещу сградата на Народното събрание.

 

 

Много хора вече викат ”Оставка” пред парламента. Някои от тях държат червен картон в ръцете си. Множеството става все по-голямо. Недоволството на хората ескалира, съдейки по техните скандирания. Полицейски кордони не позволят на хората да стигнат по-близо до сградата на НС.

 Хората правят опит да спрат движението по жълтите павета. Те непрекъсното пресичат пешеходната пътека. Все пак колите намират начин да минат. Пространството около паметника се запълва с хора непрекъснато.

 

Мария Спирова, журналист от Лондон каза по БТВ: На този етап от нашия живот е ясно ,че българите зад граница са точна извадка на съграждани ни у дома. Тези протести са резултат от скачени съдове. Може да наблюдаваме нещо като кръвоносна система, която обикаля тупкащото сърце в България. Виждаме протести от Париж до Осло.  Хора пътуват километри, за да се включат в протестите. Човек дори летя от Единбург, за да се с включи в тях.

 

За повечето протести се събираме пред дипломатическите представителства, за да има чуваемост. Ние искаме нашите искания да бъдат чути. Даваме си сметка, че сме чути, защото имаме ухото на медии. В Лондон посланик Марин Райков посещава протестите и отговаря на граждани. Той е ограничен спрямо неговите намерения. Българите зад граница се креативни и решителни в протестите. Ние се намираме на територията на друга държава, затова е сложно да блокираме пътища. В Брюксел нашите съграждани ловко посрещнаха Бойко Борисов и протестираха, докато той заседаваше там.

 

Би ти ви, Факти БГ, Фрог нюз, Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
171588389594627

Стана ясно коя е жертвата след фаталния удар с Кирил Петков! Състоянието на съпругата на починалия е критично

май 16, 2024
171587144824916

Кирил Петков с първи думи след катастрофата: Моите огромни съболезнования на близките на починалия, аз не съм пострадал

май 16, 2024
урумов

Започна промиването на мозъци за покушението срещу Роберт Фицо

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
1010x570

За първи път от 1989-а! Заради унизителното отношение на държавата: Университетите затварят на 20 май

май 14, 2024