Политика

Борисов в Словения за ковид-кризата: Провалихме ли се – провалихме се!

Борисов в Словения за ковид-кризата: Провалихме ли се – провалихме се!

 

phporvfjs_800x_

 

 

 

„Провали ли се светът с COVID-19 – провали се! Имаше ли солидарност – нямаше! Бяхме ли неподготвени – категорично неподготвени!

 

 

 

Така премиерът Бойко Борисов коментира на стратегически форум в Словения реакцията на ЕС по отношение на пандемията от коронавирус, която дойде на Стария континент през март, съобщава bTV.

 

 

 

 

Министър-председателят участва в лидерския панел, който дискутира бъдещето на Европа след Брекзит и кризата, предизвикана от COVID-19.

 

 

 

Сред другите лидери са премиерите на Чехия, Полша, Унгария, Хърватия и Италия, президентът на Сърбия и шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

 

 

 

„Показахме ли, че в условията на война и пандемия не сме готови – показахме! Март месец се пазаряхме една с друга държавите как да пуснем зелените коридори. Надпреварахме се една с друга държавите коя първа ще затвори границите си и всеки се спасяваше сам за себе си“, отбеляза министър-председателят.

 

 

 

Той изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна. „Още нямаме ваксина“, добави българският премиер.

 

 

 

 

Според министър-председателя предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени от всякога. Борисов припомни пред лидерите, че пандемията постави на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност.

 

 

Да бъде създаден спешно медицински щит за действие срещу COVID-19 в Европа, предложи министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред лидерите на Стратегическия форум в Блед. 

 

 

 

 

Според българския премиер съгласно този медицински щит всички държави членки следва да реагират по различен начин при червен, жълт или зелен код. Борисов добави, че единният медицински протокол трябва да посочи как да функционират училищата и детските градини, дали се разрешават, или се забраняват спортните прояви в ЕС и по какъв начин.

 

 

 

 

„Всяка държава членка е длъжна да осигури зелен коридор и трафик за тировете, за транспорта“, избори още премиерът Борисов. Той добави, че е необходимо да се подходи глобално и по отношение на защитните облекла, ваксините и медикаментите за справяне с новото заболяване.

 

 

 

„Освен хилядите човешки животи, които загубихме, парите, които загубихме, работните места, които загубихме, ние загубихме най-важната битка – за психическото здраве на хората“, заяви министър-председателят. Борисов акцентира, че всеки човек се събужда с мисълта дали има сигурност. „Ние какво им казваме всеки ден – идва втора вълна, която ще е по-лоша от първата. Протести и бунтове в цяла Европа – защо? Защото не знаят има или няма, ние още спорим има или няма COVID-19″, заяви Борисов.

 

 

 

 

„Няма по-добро място от ЕС“, отбеляза още пред своите колеги българският министър-председател. Той припомни и колко много работа е свършила Европейската комисия за справяне със социално-икономическите последици от пандемията. „Но сме септември, идват зимните грипове. Има миграционна вълна. Има чудовищен спад на БВП в цял свят“, добави Борисов.

 

 

 

 

 Той подчерта, че въпреки безпрецедентното предизвикателство, пред което е изправена и България, в страната ни продължава изграждането на всички ключови за региона и Европа проекти. „А сме на най-трудното място – между Турция, Крим и Черно море“, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс. Двамата разговаряха в Блед преди началото на стратегическия форум. Борисов и Бойс обсъдиха инициативата „Три морета“, в която участва България заедно с още 11 европейски държави. Премиерът Бойко Борисов отбеляза значението на инициативата като прагматична платформа за сътрудничество в търговско-икономическата област.

Българският министър-председател посочи ползите в рамките на инициативата от задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

 

Би ти ви, Оф нюз

Политика

More in Политика

big_big_2a01

Киро Брейка: Аз вкарах “Величие” в парламента. БКП и Живков пазеха децата на България, бездарници ни управляват 35 години

юни 15, 2024
f980e376f04a422999843e668d8cb47a

Националният съвет на БСП излезе с обръщение

юни 15, 2024
30514a460219aa90ae4f7dfd52a7f7f1

Отново пращаме „още излишно за българската армия военно оборудване и техника“ на Украйна

юни 14, 2024
Image_18177977_40_0

Радев поиска начална военна подготовка за младите

юни 14, 2024
big_2f10

Як скандал в ефир: Шефът на „Величие“ жегна Цветанка Ризова за любовник, плаши със съд

юни 13, 2024
ицето иванов

Христо Иванов с голямо прозрение: Америка губи стратегическата си инициатива в Черно море

юни 13, 2024