Политика

Очаквано! Марешки първи се наведе пред ГЕРБ: Сега е моментът за свикване на ВНС

Очаквано! Марешки първи се наведе пред ГЕРБ: Сега е моментът за свикване на ВНС

марашbig_32_3

 

 

 

Очаквано лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки първи се врътна и клекна пред ГЕРБ за ВНС, въпреки, че преди няколко дни първи се обяви против идеята на управляващите за свикването му.

 

 

 

 

„Сега е моментът за свикване на ВНС, но да бъде приет закон за изцяло мажоритарни избори. Тази теза защити пред БНТ лидерът на „Воля“ и зам.-шеф на НС Веселин Марешки.

 

 

 

Само преди 5 дни той обяви пред БНР, че Велико Народно събрание е „абсолютно ненужна конструкция“, тъй като Конституцията може да се променя и от обикновено Народно събрание.

 

 
„Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие на държавата, ние да губим време в преминаване през едно Велико Народно събрание“, заяви Марешки в предаването „Хоризонт за вас“ миналия петък и допълни, че партията вероятно ще гласува против свикване на Велико Народно събрание, но с уточнението, че очакват да видят конкретните предложения.

 

 
Днес той е на обратното мнение – промените не трябва да засягат броя на депутатите, а да бъде приет законопроект за изцяло мажоритарни избори и да бъде забранено на всички, които в момента са на политически постове, отново да бъдат избирани за депутати и министри.
 

 

 

„Аз мисля, че българите не се интересуват от количеството народни представители, а се интересуват от качеството. Защото, ако днес направим ВНС и изберем 120 негодници и утре държавата се срине още по-тежко, после ще правим ВНС, за да изберем 360 народни представители“, каза Марешки.

 

 

 
Марешки определи блокадите на протестиращите като „извращения“ и настоя институциите да си свършат работата, за да не позволяват блокирането на кръстовища. Поиска също така да бъде потърсена наказателна отговорност на Мая Манолова, Румен Радев, Христо Иванов и „Отровното трио“, тъй като смята, че те настройват хората едни срещу други.

 

 

 

 

 

Позицията на Марешки не е изненада. През цялото време на този парламент той е патерицата на управляващите. Марешки е с шест свалени имунитета и три повдигнати обвинения, за които прокуратурата услуживо забравя.

 

 

 

 

Припомняме, че още през 2017 година главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Веселин Марешки и още двама депутати от партия ВОЛЯ заради заплахи към собственици на аптеки.

 

 

 
Разследващите са събрали доказателства, че от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

 

 

 
Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях дружества на дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

 

 

 
Доказателствата сочат, че Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от негови приближени служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

 

 

 

 
Срещу Веселин Марешки вече се води съдебен процес за изнудване и нанасяне на телесна повреда на общински съветник във Варна, който е прекратен заради депутатския му имунитет.
 

 

 

 

Заради това поведение на Марешки доверието в партия ВОЛЯ се срина и по всички социологически изследвания тя има в момента 1-2 %, което я изхвърля от парламента при следващи избори.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024