Политика

180 души се извървели през дома на Борисов в Бояна за 2 г. Малко от тях – в спалнята

180 души се извървели през дома на Борисов в Бояна за 2 г. Малко от тях – в спалнята

 

спалняbig_big_883d1

 

 

Около 180 души са имали достъп до дома на Бойко Борисов в Бояна между 2017 и 2019 година,  но кръгът на тези, които ще бъдат разпитани заради снимките от спалнята на премиера ще бъде стеснен след като бъдат направени някои експертизи, заяви в интервю за „24 часа“ прокурор Боряна Бецова, работеща в екипа на досъдебното производство, в който участват още Вихра Попхристова и Ивайло Петров.

 

 

„Досъдебното производство беше образувано на 29 юли. То се води за това, че без надлежно разрешително е използвано специално техническо средство за събиране на информация (чл. 339А, ал. 1 от НК). Това не означава, че разследването е ограничено само и единствено в рамките на този текст. Ще бъдат изяснявани всички обстоятелства – например кога са направени снимките и записите, истински ли са и т.н.“ – каза прокурор Бецова.

 

 

 

По думите й дали снимките са истински и кой ги е правил са двата най-важни въпроса, на които ще трябва да се отговори в хода на досъдебно производство. Кога са направени и дали датите могат да бъдат манипулирани е изключително важно за разследването и се надявам експертите да могат да дадат нужните отговори, подчерта Бецова.

 

 

Предстои разпит и на премиера

 

 

 

Тя заяви, че премиерът Борисов също ще бъде разпитан в хода на досъдебното производство, но това ще стане вероятно след като вече има някакви събрани доказателства, за да има на какво да се опре разпитът. По този въпрос имало единодушие сред тримата прокурори от екипа.

 

 

Относно парите и златото от снимките прокурорът поясни, че установяването на тяхната автентичност не може да стане без да бъдат физически предоставени за анализ. По думите й вещото лице не е в състояние да се произнесе само по снимките.

 

 

 

„Нито един съд няма да погледне сериозно, ако се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са истински“ – категорична бе Бецова.

 

 

 

Запитана дали допуска, че проверката може да приключи с прекратяване по липса на доказателства за престъпление, както други подобни проверки, прокурор Бецова отговори, че в началото на едно производство не може да се каже какъв ще е бъде краят и че екипът ще направи всичко възможно да установи фактите.

 

 

 

Тя потвърди, че бившият началник на НСО ген. Красимир Станчев вече е разпитан и е изразил съгласие да съдейства, но подчерта, че не може на този етап от разследването да коментира показанията му.

 

24 часа, Кадър Булфото и Биволь

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024