ОБЩЕСТВО

Започна четвъртото Велико народно въстание в столицата – народът пак се събира на площада! СНИМКИ

Започна четвъртото Велико народно въстание в столицата – народът пак се събира на площада! СНИМКИ

 

php8xh06d_800x_

 

 

 

Протест под надслов Велико народно въстание IV се провежда тази вече в столицата като част от продължаващите от юли насам антиправителствени демонстрации.

 

 

 

 

Протестиращите започнаха да се събират около 17 часа до фонтана пред президентството. Движението в района за момента не е спряно. Забелязва се полиция, разположена по ключовите кръстовища на бул. „Цар Освободител“.

 

 

 

Снимки: Венци Мицов

 

Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

17.40 ч.

 

Продължава да ври недоволството и в цялата страна. Днес протестиращи са блокирали за пореден път района на Дунав мост при Русе, съобщават от БНР. Участниците в недоволството спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край граничния пункт. Протестиращите заявиха, че блокадата ще продължи до 18.00 часа.

 

17.30 ч.

 

Около фонтана пред Президентството вече се събират хора. Протестиращи вече прииждат под прозорците на властта. Към момента обстановката е спокойна.

Около фонтана пред президентството вече се събират хора. Протестиращи вече прииждат под прозорците на властта. Към момента обстановката е спокойна.

 

16.30 ч.

 

Засилено полицейско присъствие в района на Министерския съвет половин час преди обявеното начало на Великото народно въстание.

 

 

Пълнa мoбилизaция и нa пoлициятa зa днeшнoтo чeтвъртo Вeликo нaрoднo въcтaниe.

Caмo двa чaca прeди cтaртa нa нaциoнaлния прoтecт пoд прoзoрцитe нa влacттa, нa бул. ”Дoндукoв” в рaйoнa нa Миниcтeрcкия cъвeт вeчe гъмжи oт пoлиция, утoчнявa Оffnеws.bg.

Cнимки в coциaлнитe мрeжи пoкaзвaт вървoлицa oт буcoвe и cтoтици унифoрмeни, кoитo ca мoбилизирaни зa днeшния прoтecт.

Oргaнитe нa рeдa прoвeрявaт пaлaткитe нa прoтecтирaщитe в Триъгълникa нa влacттa зa зaбрaнeни прeдмeти, рaзкри „Eврoкoм“.

Пoлицaитe прaвят прoтoкoл, в кoйтo зaпиcвaт лицaтa в пaлaткитe и кaкви прeдмeти ca нaмeрили. Прoтecтирaщитe вce oщe нe ca ce cъбрaли.

Мeждуврeмeннo имa и зacилeнo пoлицeйcкo приcъcтвиe. Пoлицaитe oхрaнявaт Миниcтeрcки cъвeт, Прeзидeнтcтвoтo и cгрaдaтa нa Нaрoднoтo cъбрaниe. Имa и кoли нa пoжaрнaтa и мeдицинcкa пoмoщ

 

Поредна гореща седмица за управляващите. Политическата криза у нас се задълбочава все повече. Четвъртото велико народно въстание идва на фона на първи остри реакции от страна на Европа – припомняме, че преди няколко дни излезе доклада за върховенството на закона у нас, изготвен от Европейската комисия. В него се споменават проблемите с отчетността на главния прокурор и неясната медийна собственост. Въпреки това обаче управляващите го приеха положително и заявиха, че ЕК хвали страната ни за борбата й с корупцията.

 

 

 

ФрогНюз припомня още, че на 5 октомври в Брюксел предстои дебат за кризата в България.

 

До този момент общо три Велики народни въстания са се провели в столицата, като при две от тях се стигна и до известна ескалация на напрежението. Така имаше при първият национален протест, който започна още от сутринта. Имаше пребити журналисти, задържани граждани. Пострадаха и полицейски служители.

 

На 22 септември пък в късните часове до ескалация се стигна, след като протестиращите се преместиха пред сградата на вече бившето Народно събрание в района на паметника на Цар Освободител, където бързо бе образуван полицейски кордон, който не пропускаше протестиращите да преминат по улицата между БАН и НС.

 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

Вече дни наред освен протести в района, станал известен като “Триъгълника на властта”, граждански акции има и на различни точки в столицата. Чест обект на общественото недоволство са медиите – протести вече няколко пъти е имало пред сградата на Българската национална телевизия. Припомняме още, че вчера там възникна известно напрежение по време на предаването “Панорама”. Гост в студиото бе политологът Стойчо Стойчев, който бе замерян с яйца при излизането си от сградата.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

 

 

Очаквайте подробности.

 

Фрог нюз, Оф нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024