САЩ

Официално от САЩ: Искаме Северна Македония в ЕС. Забавянето на пътя й носи рискове

Официално от САЩ: Искаме Северна Македония в ЕС. Забавянето на пътя й носи рискове

big_800px-Mike_Pompeo_official_photo

 

 

 

САЩ настояват Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз. Ето защо Щатите отново изразиха своето разочарование от страната ни, която блокира присъединителния процес на съседката ни.  Според позицията на САЩ двустранните въпроси трябва да се решат извън преприсъединителния процес.

 

 

 

Думите са от позиция на Държавния департамент, след като България наложи вето на преговорите за присъединяване на Северна Македония. Това изявление се появи в македонски медии, цитиращи информационната агенция МИА, но не бе достъпно на сайта на Държавния департамент и „Дневник“ се обърна към институцията, за да провери автентичността му.

 

 

 

 

Насърчаваме България и Северна Македония да разрешат неразрешените двустранни въпроси извън процеса за присъединяване към ЕС и да продължат напред към общата си цел за членство на Северна Македония в ЕС„, се казва още в позицията.

 

 

 

 

От тези думи следва, че САЩ се присъединяват към позицията на Германия и други европейски държави, че в преговорната рамка няма място за двустранни въпроси.

 

 

 

„И Съединените щати, и България са твърди поддръжници на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани“, се казва още в текста, а по-късно се повтаря приканването двустранните въпроси да не се решават във формат ЕС, но с уточнението, че членството на Северна Македония е цел и на САЩ (наречено е „нашата обща цел“).

 

 

Ясно сме изразявали нашето желание да видим, че кандидатурата на Северна Македония минава на етап Междуправителствена конференция до края на тази година.

Държавният департамент на САЩ

 

 

Това е позицията и на Германия, която до края на годината е председател на Съвета на ЕС и искаше конференцията да бъде насрочена по време на мандата ѝ. Сега София и Скопие продължават разговорите в опит за компромис с идеята, че той може да бъде постигнат на следващия Съвет по общи въпроси – на 8 декември.

 

 

 

„Решението на ЕС от март т.г. за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания беше положителна крачка и служи като противодействие на фалшивите твърдения, че трансатлантическата общност е изоставила Балканите. Забавянето по пътя на присъединяване на тези страни към ЕС рискуват отново да породят въпроси за доверието към Европейския съюз в региона“, продължава текстът.

САЩ

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024