ОБЩЕСТВО

Студенти и граждани блокираха движението пред ректората на СУ с искане за оставки, обсада и на БНТ

Студенти и граждани блокираха движението пред ректората на СУ с искане за оставки, обсада и на БНТ

 

big_13

 

 

 

Движението на възловото столично кръстовище пред Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе блокирано от протест, организиран от движението „Системата ни убива“. Те настояват за оставката на премиера и правителството.

 

 

 

 

За четвърта поредна вечер там демонстрират и студенти с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

 

 

 

В протеста участват студенти от няколко университета – Софийския, УНСС, Университета по строителство, архитектура и геодезия, Техническия университет.

 

 

 

“Искаме оставките на правителството, тъй като видяхме, че управлението на ГЕРБ е най-корумпираното в история на България, а относно Гешев виждаме, че нарушава основни права, като правото на невинност и нарушава презумпцията. Ще продължим да протестираме, докато не получим исканите оставки. Ще сме тук до края“, коментира пред БНР Любомир Стамболийски, студент трети курс по право в СУ.

 

 

 

И тази вечер протестиращи са пред сградата на БНТ в поредния ден на протести в София. По традиция в петък там се провежда така наречената „Гражданска Панорама“, предава bgonair.bg.

 

 

Инициативата се осъществява за шести пореден път. Пред сградата на БНТ има импровизирана трибуна, на която се провежда предаването. Протестиращите твърдят, че липсва плурализъм в националната телевизия и се чуват опорните точки единствено на управляващите.

 

 

 

Предаването е разделено условно на три части. Първата е озаглавена „Лукойл и енергийната зависимост“. Във втората ще бъдат обсъдени протестите. Третата част е наречена „Гражданите говорят“.

 

 
Недоволните граждани ще се опитат да изпратят госта в предаването „Панорама“. Исканията им остават остават непроменени – оставка на главния прокурор и правителството.

 

 

 

 

Студентите и майките от „Системата ни убива“ се обединиха с гражданската демонстрация под прозорците на Българската национална телевизия. Там се провежда шестоко издание на така наречената „Гражданска панорама“, където се разискват неудобните за властта теми.

 

 

 

 

Студентите обещаха, че всяка сряда ще продължат да участват в демонстрацията на „Правосъдие за всеки“ пред Съдебната палата и посочиха, че в четвъртък е организиран протест през сградата на МОН, където студенти ще обсъдят проблемите във висшето образование у нас.

 

 

 

 

 

Майките от „Системата ни убива“ категорично заявиха, че протестът не е на никого и ще продължи. Подобни слова се чуха и от адв. Велислав Величков, който също взе думата. Юристът от „Правосъдие за всеки“ посочи, че протестът ще продължи и никой няма право да обявява неговия край

 

 

Продължава да кипи общественото недоволство срещу управляващите и главния прокурор. Исканията на гражданите остават непроменени от първия ден – оставка, предсрочни избори и гарантиране независимостта на съдебната власт. Недоволството им е провокирано от липсата на демокрация, разпространена корупция.

 

Такива констатации бяха направени и от Брюксел. Погледът на Европа бе насочен към България заради продължаващите протести на сънародниците ни в чужбина. Европейската комисия излезе с първия си доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който очерта доста сериозни проблеми, пред които е изправена страната ни. Те бяха повторени и от резолюцията, гласувана и приета от депутатите в Европейския парламент.

 

Междувременно продължава международният отзвук на случавщото се у нас. Редица авторитетни издания следят протестите срещу управляващите и публикуват изключително критични към властта в България материали. В един от последните такива се посочва, че страната ни може да се окаже проблем за цяла Европа и да покаже двойните стандарти в Европейската народна партия, която иска да обвърже отпускането на европейски средства за пострадалите от COVID-19 държави с върховенството на закона. България обаче изглежда попада в “мъртвата точка” на ЕНП.

 

А иначе – общо пет национални протеста под надслов “Велико народно въстание” са се провели в страната от началото на демонстрациите. Сериозни ескалации имаше по време на първия, третия и последен национален протест.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Оф нюз, Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024