ОБЩЕСТВО

Въвеждат дистанционни семестриални и държавни изпити за студенти и докторанти

Въвеждат дистанционни семестриални и държавни изпити за студенти и докторанти

phpobnkbc_800x_

 

 

 

Семестриалните и държавните изпити на студентите, както и защитите на дипломните работи ще може да се провеждат дистанционно, съгласно проект на нова Наредба за държавните изисквания за организиране на дистанционната форма на обучение във висшите училища. Гласуването ѝ предстои от Министерския съвет, а с него ще бъде отменена сега действащата наредба от 2004 г., която урежда този въпрос.

 

 

 

„Действащата към момента Наредба е приета през 2004 година и оттогава не е актуализирана. Пандемията от COVID-19, както и съвременните тенденции в областта на дигиталните технологии, в съчетание със стратегически документи на национално и европейско ниво, обуславят необходимостта от осъвременяване на нормативната рамка за провеждане на дистанционна форма на обучение“, пише в мотивите за внасянето ѝ министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

 

Проектът е изработен от работна група с представители на МОН, висши училища (ВТУ, ПУ, РУ, СА, СУ и ТУ-София), Националния център за дистанционно обучение. Той е съгласуван с Националната агенция за оценяване и акредитация.

 

 

 

Университетите ще могат да обучават дистанционно студенти бакалаври и магистри, както и докторанти. Те ще могат да провеждат от разстояние и курсове за повишаване на квалификацията и за продължаващо и допълнително обучение.

 

 

 

С оглед степента на информационно и технологично осигуряване при осъществяване на дистанционно обучение средата за неговото провеждане се класифицира в четири равнища, които са свързани и с правото за провеждане на обучение за придобиване на съответните степени за висше образование.

 

 

 

Висшите училища следва да осъществяват дистанционна форма на обучение на базата на съответна среда за дистанционно обучение – част от информационната им инфраструктура, която включва:

 

 

1. вътрешни правила за организация, провеждане и развитие на дистанционно и електронно обучение;

2. научно-преподавателски, административен и технически състав с компетентности в областта на дистанционното и електронното обучение;

3. специално създадено към висшето училище обслужващо звено за дистанционно обучение;

 

 

 

4. стандарти и процедури за проектиране, създаване и лицензиране на електронни учебни дейности и ресурси в съответствие с методика, специфична за електронното и дистанционно обучение, и съгласно Закона за авторското право и сродните му права;

5. електронни учебни и административни дейности;

6. хранилище на електронни учебни курсове, дейности и ресурси, включително на електронни тестови единици и тестове;

 

 

 

7. системи за управление на електронно базирани оценявания и финални изпитвания с установяване на опити за плагиатство и със съхраняване на изпитни данни и студентски работи в електронен архив поне за 5 години;

8. система за идентификация на студентите и контрол на съответните процедури – в случаите на електронно провеждане на изпити и оценяване;

 

 

 

9. софтуерни платформи за дистанционно обучение с възможности за синхронно и асинхронно обучение и отдалечен оторизиран постоянен достъп на обучавани, преподаватели и администратори.

 

 

 

Регламентира се изискване висшите училища да изграждат, поддържат и развиват своя информационна инфраструктура с цел създаване, съхраняване, използване и разпространяване на информационни и образователни продукти – резултати от дейността на съответната институция.

 

 

 

Студентите в дистанционно обучение ще имат достъп до индивидуални и групови електронни учебни дейности, е-съдържание, оценяване и педагогическа комуникация; електронни административни услуги за предоставяне на информация, за плащания, за издаване на документи, за уреждане на студентско положение, за изпълнение на студентски задължения и др.

Учащите дистанционно може да имат и присъствени периоди, но не повече от 15% от общия брой часове по учебен план.

 

 

 

ВУ трябва да осигурят не само технологично и техническо провеждане на изпити с дистанционна идентификация на самоличността на оценяваните и контрол на изпитната процедура, съпроводено с високо ниво на сигурност и защита на личните данни, а и да прилагат софтуерни средства за установяване на опити за измама и плагиатство;

 

 

 

 

Новата наредба ще влезе в сила месец след обнародването ѝ. До два месеца по-късно НАОА трябва да приеме критерии за определяне на равнището на средата за осъществяване на дистанционна форма.

 

 

Офнюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024