ОБЩЕСТВО

Мутафчийски потвърди: Има повторно заразени с ковид медици. Сред тях е и моя колежка

Мутафчийски потвърди: Има повторно заразени с ковид медици. Сред тях е и моя колежка

big_663e7

 

 

 

Ген. Венцислав Мутафчийски потвърди една неприятна тенденция, свързана с ковид в България. Той разкри нещо много важно пред медиите днес.

Наскоро началникът на Националния оперативен щаб – ген. Венцислав Мутафчийски, докладва за повторно заразени с Ковид-19 медици. Днес той отново потвърди тези си твърдения и даде пример с негова колежка.

 

 

„Един от случаите е много интересен. Първото заболяване е на 6 юни на наша служителка с двустранна бронхопневмония. Около 20 дни тежко прекарване на болестта. Повторното заболяване е осъществено в Хърватия през есента“, разказа ген. Мутафчийски, пише bgonair.bg.

 

 

„Дъщерите на въпросната служителка се заразиха от нея“, отбеляза той.

 

 

Не се готвим да отворим градините и яслите, това каза на пресконференция министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Той допълни, че данните за заболеваемостта от коронавируса не водят към вземането на това решени. Все пак ще бъдат изчаканите дните до неделя, за да се вземе окончателното решение.

Според него „високата смъртност е заради самолечение и многото съпътстващи заболявания“.

„Остават 10 дни до Коледа, до 21 декември, нека ги прекараме в партньорство“, каза Ангелов и призова да бъде забравена политиката, когато става въпрос за епидемичните мерки. За тези дни можем „да пречупим гръбнака на този невидим враг“, коментира министърът.

 

 

Той призна, че хората са разделени и балансът е крехък. Според Ангелов трябва да се опитаме да „надлъжем“ вируса и надеждата за това са ваксините.

 

 

„Всички сбъркахме“, коментира здравният министър по отношение прогнозите за поведението на COVID-19 и очакванията, че ще изчезне през лятото. „Този вирус изисква от нас всеки да стане лекар“, каза той=

 

 

 

Проф. Тодор Кантарджиев също изнесе тревожни данни за действието на ковид у нас.

Ситуацията в Европа е много сложна. На 9 място сме по заболеваемост от ЕС и на 3-то място по същия показател на Балканския полуостров. Що се отнася до смъртността, то страната ни е на 2 място в ЕС с 27.5 на 100 хиляди души население. Това заяви по време на брифинг в Министерски съвет проф. Тодор Кантарджиев, директорът на НЦЗПБ.

 

 

Той заяви, че 14-дневната заболяваемост е 554 на 100 хиляди души население, пише Novini.bg.

 

 

„Забелязва се крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите през последните 10 дни. Това в никакъв случай не трябва да намалява нашата бдителност”, каза още той.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024