Политика

Борисов в Смолянско: Не ние, Европейската комисия трябва да понесе отговорност за забавяне на ваксините

Борисов в Смолянско: Не ние, Европейската комисия трябва да понесе отговорност за забавяне на ваксините

na-zhivo-borisov-observatoriiata-rozhen-620

 

 

Борисов бе днес на посещение в НАО „Рожен“, става ясно от включване на живо в социалната мрежа Фейсбук.

 

 

 

Ето какво заяви:

 

 

Европейската комисия е тази, която трябва да понесе отговорност за забавените доставки на ваксини в страните-членки. Вчера страната ни, заедно с още пет други държави от ЕС изпрати писмо до Европейската комисия, в което поиска спешна среща на върха заради разпределението на ваксините, припомня debati.bg.

 

 

 

Според Борисов не е редно Европейската комисия да прехвърля вина на отделните правителства заради проблемите около доставките на ваксини. Тъй като Европейската комисия е сключила договорите редно е тях да питаме за забавянето, заяви още Борисов. „Аз им благодаря, че те проведоха конкурсите, но аз поисках да се протоколира моето изказване по време на съвета, когато бяхме там, че искам да знам кой носи гаранциите.

 

 

 

Беше ми отговорено ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА и Европейската комисия. Считам, че на пропорционален принцип разпределение на ваксините на глава от населението е най-справедливия начин. И сега да не се опитват да ни прехвърлят вина.

 

 

На нас, на всички държави, без да ни се дадат абсолютно никакви данни, ни посочиха конкретните ваксини. Една, втора, трета, сега и четвърта. И ние сме поръчали от всички. От „Астра Зенека“ са 4 милиона, но от „Пфайзер“ са 3 милиона и 900 хиляди.

 

 

 

С изключение на „Модерна“ другите компании не си спазват договорите. Ние не искаме нищо друго от Комисията, освен да ни дадат това, което сме договорили. Ние сме действали винаги дисциплинирано, точно и ясно, в съотвествие с европейските правила, каза Борисов. Борисов беше придружаван от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

 

 

 

Той припомни, че страната е поръчала от всички одобрени в ЕС ваксини. Но графикът за доставката им не се спазва. Договорите обаче са сключени на ниво Европейска комисия и затова тя трябва да носи отговорност, напомни здравният министър.

 

 

 
Борисов е придружен от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, здравния министър и водач на листите на ГЕРБ във Варна и Велико Търново проф. д-р Костадин Ангелов, водача на листата на ГЕРБ в Смолян д-р Даниела Дариткова, министъра на образованието и водач на листите на ГЕРБ в Шумен и Стара Загора Красимир Вълчев. С тях е и директорът на НАО „Рожен“ доц. Никола Петров.

 

Спор в ЕС заради ваксините

 

 

Вчера няколко страни от ЕС, сред които и България, се оплакаха, че дозите не се раздават справедливо. В общо писмо до Комисията и Европейския съвет лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, поискаха въпросът да бъде обсъден на ниво Европейски съюз. По-късно към тях се присъедини и Хърватия.

 

 

Снощи от Европейската комисия излязоха със становище, че ваксините се разпределят пропорционално според числеността на населението. Имат се предвид и епидемичните данни. Разпределението зависи от правителствата на страните членки. Договорената политика от 27-те държави, позволява на страните с по-тежка епидемична ситуация да получат достъп до повече дози. Очаква се проблемът да се обсъди на срещата на върха на ЕС, която е планирана за 25 и 26 март.

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024