Европа

ДОЛУ МАСКИТЕ! Германия се вдигна на бунт срещу локдауна (СНИМКИ)

ДОЛУ МАСКИТЕ! Германия се вдигна на бунт срещу локдауна (СНИМКИ)

d427d949dccd9f69b3f7745995effb18

 

 

 

Няколко протеста срещу ограниченията заради коронавируса бяха проведени в Германия днес въпреки предупрежденията на здравните власти за риск от трета епидемична вълна в страната, предаде Франс прес.

 

 

 

 

В Мюнхен полицията разпръсна няколко хиляди демонстранти близо до парламента на южната провинция Бавария, предаде БТА.

 

 

В Дюселдорф, на запад, протестираха около 2 хиляди души. Стотина кемпера преминаха по улиците на града в израз на несъгласие с противоепидемичните мерки.

 

 

 

 

 

В Дрезден, на изток, близо до парламента на провинция Саксония демонстрираха стотици хора, включително десни екстремисти и антиваксъри. Протестът се състоя, въпреки че бе забранен от регионалните власти, чието решение бе потвърдено от административен съд.

 

 

 

По-голямата част от демонстрантите не носеха маска на лицето и не спазваха физическа дистанция. Полицията се опита да разпръсне шествието и се стигна до леки сблъсъци.

 

 

 

Противниците на маските са особено активни в Дрезден, в бившата комунистическа Източна Германия, отбелязва АФП.

 

 

 

 

 

Протести имаше и в други германски градове. Политици от водещите партии разкритикуваха демонстрантите, които според тях не си дават сметка, че допринасят за разпространението на коронавируса.

 

 

 

 

В четвъртък директорът на института „Роберт Кох“ Лотар Вилер предупреди, че „третата (епидемична) вълна вече е започнала в Германия“. Като основна причина здравните власти сочат разпространението на по-заразния вариант на коронавируса, идентифициран първо във Великобритания.

 

 

 

 

 

 

Ограничителните мерки в Германия остават строги, като баровете, ресторантите, културните и спортните обекти, както и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, са затворени от месеци.

 

 

 

 

На 22 март федералната канцлерка Ангела Меркел и премиерите на 16-те провинции в страната ще обсъдят епидемичната ситуация с цел евентуална промяна на рестрикциите.

 

 

 

 

 

Тази сутрин институтът „Роберт Кох“ съобщи за над 12 хиляди нови случая на коронавирус и 239 починали през последното денонощие. Общият брой на регистрираните заразени в Германия, с население от около 83 милиона души, достигна 2 милиона и 558 хиляди. Страната е на десето място в света по този показател. Смъртните случаи, свързани с коронавируса, в Германия са над 73 хиляди.

 

 

 

 

Лупа бг

 

lupa.bg

Европа

More in Европа

dbf7fcc57_djordja-meloni-bgnes1

И Джорджа Мелони изкукурига: Ако Русия не се съгласи с условията, ние ще я принудим да се предаде

юни 16, 2024
швейц

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията на конференцията на Зеленски в Швейцария

юни 16, 2024
европарламент

Имаше ли „наказание“ на изборите за Европарламент

юни 10, 2024
phpm86xub_559x345

Макрон разпусна парламента и обяви нови избори, след като Льо Пен го надви с двоен резултат

юни 9, 2024
1010x570

Орбан отново предупреди: Западът е опасно близо до точка без връщане назад в конфликта в Украйна

юни 7, 2024
борел

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

юни 4, 2024