ОБЩЕСТВО

Момеков: Мненията против ваксините трябва да бъдат потискани, колкото и гадно да звучи

Момеков: Мненията против ваксините трябва да бъдат потискани, колкото и гадно да звучи

 

big_g889uy98

 

„Трябваше да се обяснява на хората защо да се ваксинират и колкото и гадно да звучи, противните мнения трябваше да бъдат подтискани“

 

 

 

Това признание направи в сутрешния блок „Денят започва“ по БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

 

 

 

Той обясни, че освен клиничната пътека, има много колатерални разходи за ковид – лекарствата са безкрайно скъпи. А когато те ваксинират и не се разболееш, всичко това се спестява, категоричен е проф. Момеков.

 

 

 

 

Ваксините бяха тествани при огромни популации и на този етап нищо не може да се сравни с тях. След поставянето на ваксина има период в който се разгръща имунната реакция“, обясни ученият.

 

 

Според него, идеите за поставяне само на една доза при преболедували ковид, са по-скоро мерки при недостиг на ваксини.

Проф. Момеков категорично смята, че в сегашната ситуация, не трябва да се предприемат екскурзии или екзотични пътувания.

Той обясни, че няма средство, което да гарантира 100 % предпазването от зараза. Идеите за инжектиране само на 1 доза ваксина на тези, които са преболедували COVID-19, са по-скоро свързани с пестенето, каза още Момеков. Той подчерта, че още няма отговор трябва ли да се ваксинират победилите коронавируса.

 

 

 

„Ние не сме свикнали много да ни ограничават“, коментира проф. Георги Момеков, като подчерта, че трябва сами да си налагаме ограничения. „Отварянето на ресторантите не значи, че пандемията е свършила“, добави той.

 

 

 

Според специалистът носенето на маски е доказало ефекта си, защото тази зима не е обявявана грипна епидемия. Проф. Момеков коментира също, че хората у нас си купуват какви ли не хранителни добавки по интернет, а не вярват на най-големите фармацевтични компании. „Биг фарма не е злодей“, подчерта фармацевтът.

 

 

 

ОТ ФОРУМИТЕ:

Не съм антиваксър, но кой ви дава право да налагате мнението си на другите хора?! Всеки следва да има право да избира как да живее и какво да прави! Какъв е проблемът на хората, които се ваксинират с тези, които не го правят, нали имат защита от съответното заболяване. Колко време е минало от създаването на ковид ваксините, за да можи със сигурност да се установят всички странични ефекти?

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024