СВЯТ

СЗО обяви официално какво откриха нейни специалисти за произхода на КОВИД-19

СЗО обяви официално какво откриха нейни специалисти за произхода на КОВИД-19

 

40797854c6ef44d0abf7cee5bb445679

 

 

Разпространението на вируса от хранителния пазар в Ухан все още е най-вероятната версия за възникването на пандемията от COVID-19, пише London Evening Standard, като цитира думите на представителите на делегацията на Световната здравна организация (СЗО)

 

 

На брифинг в мозъчния тръст Chatham House четирима учени, които се присъединиха към екип от експерти по-рано тази година, заявиха, че не са намерили доказателства за теориите за лабораторния произход на вируса. Експертите твърдят също, че няма причина да се обвинява Китай в умишлено разпространение на вируса, предава Агенция Фокус.

 

 

 

Зоологът Питър Дасзак, президент на EcoHealth Alliance, неправителствена организация за изследване на фокални инфекциозни заболявания, заяви, че екипът му е открил възможна връзка между пазарите в Ухан и регионите, където при прилепите е открит вирус, подобен на COVID-19.

 

 

 

Според него учените от СЗО и техните китайски колеги са се насочили към версията, че коронавирусът първо се е предал на домашни и селскостопански животни, а след това е дошъл на пазара в Ухан. Дасзак вярва, че такъв сценарий убедително показва начина, по който вирусът от дивата природа може да стигне до хора или животни и да се окаже на пазара.

 

 

 

 

В статията се отбелязва, че учените не са намерили никакво потвърждение на теориите за изтичането на коронавирус от три вирусологични лаборатории в Ухан, до които са получили достъп. Вирусологът Марион Копманс, която ръководи медицинския център на университета „Еразъм“ в Ротердам, заяви, че експертите на СЗО са обсъдили с китайските си колеги изследователски проекти, изследователски програми, спецификата на работата на организациите и как те следят здравето на персонала.

 

 

 

Въз основа на тези данни експертите стигат до заключението, че появата на пандемия в резултат на лабораторен инцидент е „изключително малко вероятна“. Копманс призова поддръжниците на различни алтернативни теории за произхода на коронавируса да предоставят доказателства, че СЗО се ангажира да направи преглед. „В нашата работа ние разчитаме не на спекулации, а на собствени наблюдения“, подчерта вирусологът.

 

 

 

Питър Дасзак обвини фракции, които пропагандират антикитайски конспиративни теории за техните политически цели (особено Доналд Тръмп), че „съкрушават“ науката. Зоологът обясни, че специалистите не са могли да стигнат до Китай в продължение на една година, въпреки че все пак са успели да работят на място с китайските си колеги и досега да намерят отговори на въпроса как е започнала пандемията, пише Evening Standard.

 

Фокус

СВЯТ

More in СВЯТ

песковphp386zja_559x345

Кремъл опроверга „Ройтерс“: Информацията не е вярна. Путин е готов за преговори, но ако това доведе до постигане на целите ни в Украйна

май 24, 2024
1010x570

Грузинският премиер: Еврокомисар ме заплаши да внимавам да не ме сполети съдбата на Роберт Фицо

май 23, 2024
карта

Става напечено! Разрешиха ли САЩ на Киев да удря с US оръжие територията на Русия?

май 23, 2024
военни

Започва ударно връщане на казармата в Европа, в 11 страни от ЕС тя е задължителна

май 23, 2024
fbr-e-planiralo-ubiistvoto-tramp-po-991

Американски конгресмен: ФБР е планирало убийството на Тръмп по заповед на Байдън

май 22, 2024
kade-sa-vsichki-mazhe-ukrainets-pokaza-239

„Къде са всички мъже?“: Украинец показа празен плаж в Одеса. И Киев е пуст / ВИДЕО

май 21, 2024