ОБЩЕСТВО

Стана ясно коя е жената, починала след ваксинация с „АстраЗенека“ в Пловдив! Проговори и нейният кардиолог

Стана ясно коя е жената, починала след ваксинация с „АстраЗенека“ в Пловдив! Проговори и нейният кардиолог

 

1615476206_9

 

 

 

Издъхналата след ваксинация с „АстраЗенека“ е от пловдивското село Йоаким Груево. Това е 57-годишната Румяна Пенкина, която от няколко години живее на семейни начала с местен мъж. Това каза кметът на селото Наум Нихтянов, цитиран от „Марица„.

 

 

 

 

„Издъхнала е тази нощ около 3 часа в дома си“, допълни той.

 

 

 

Новината за смъртта й се разнесе мълниеносно рано тази сутрин в Йоаким Груево. В селото описват Румяна като симпатична и приветлива жена. Помагала в животновъдното стопанство на мъжа си Гавраил, в което отглеждали овце.

 

 

 

Вчера сутринта жената отишла да се прегледа първо на кардиолог в Медицинския център в Стамболийски, след това отишла да се ваксинира, тъй като попадала в рисковата група заради сърдечна операция и имала право да направи това.

 

 

 

Няколко часа по-късно обаче не се почувствала добре. Към 3 часа днес сутринта започнала да се задушава. Обадили се на личния лекар, повикали и линейка, но пристигналият на място екип само констатирал смъртта й.

 

 

 

Съболезнования на близките изказа министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който пристигна по този повод в Пловдив. Работната диагноза е „Остра сърдечно-съдова недостатъчност с белодробен отток“.

 

 

 

Румяна е била с доста придружаващи заболявания. Тя е с наднормено тегло, претърпяла е сърдечна операция през 2005, съобщи по-късно той на нарочен брифинг.

 

 

Личният кардиолог на жената от Йоаким Груево, починала след ваксинация с препарата на „Астра Зенека“, заяви пред БНТ, че са спазени всички задължителни процедури преди ваксинацията.

 

 

 

Направен е и обстоен преглед на жената, според който е нямало опасност да бъде ваксинирана.

 

 

 

Д-р Ганчевска потвърди, че пациентката е била с няколко заболявания. Поставената ваксина не е от партидата, заради която няколко европейски държави прекратиха ваксинацията с „Астра Зенека“.

 

 

„Тя попадаше в групата, която трябваше да бъдат ваксинирани, имаше желание жената, подписа съответните документи. Нямаше температура, нямаше никакви оплаквания и беше ваксинирана. С много заболявания – да, тя ми е пациентка от няколко години, но аз нямам право да ви давам информация за здравословното ѝ състояние.

 

 

Ако имаше опасност и ако съм предполагала, че има и най-малка опасност, аз нямаше да я ваксинирам“, каза още кадриологът д-р Мария Ганчевска.

 

Блиц, Марица

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
966090ef25235e32fcdbcad6fc8286a4

Фейсбук попиля Найо Тицин за снимката от катастрофата с Киро и НСО

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024