ОБЩЕСТВО

Съдът оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина, прокуратурата протестира

Съдът оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина, прокуратурата протестира

 

phpxmx6st_559x345

 

 

Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина и отхвърли гражданските искове. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съда.

 

 

Мнозинството смята, че няма нито косвени, нито преки доказателства.

Председателят на състава и един заседател смятат, че система от косвени доказателства има.

 

 

Мярката за неотклонение се променя на подписка.

 

 

„Искам да изкажа искрени съболезнования на всички близки, но аз нямам нищо общо тази трагедия и затова желая да бъда оправдан“, обяви обвиненият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина – Йоан Матев, малко преди СГС съд да обяви присъдата му.

Прокуратурата настояваше Матев да получи 12 г. затвор – най-голямото наказание за непълнолетен, тъй като по време на престъплението Йоан не е навършил 18 г. Защитничката му Ина Лулчева пък иска пълното му оправдаване заради липсата на еднозначни доказателства, че той е извършителят.

 

 

 

 

Йоан Матев престоя в ареста повече от 3 г. Той бе задържан през 2017 г. Към момента на ареста вече е студент в Благоевград, а разследващите твърдят, че няколко пъти е променял външността си, за да не бъде разпознат.

 

 

 

Самият Йоан обяснява промяната във външността си с това, че е сменил спорта, който тренирал – тенис. Той призна, че многократно е бил питан от съученици дали има нещо общо със случая, но никога не се е притеснявал, защото не е извършил убийството.

 

 

 

Матев обясни още, че основният свидетел по делото – брат му Марсел, е бил притискан да даде показания срещу него.

 

 

Веднага, след като стана ясно ясно, че Йоан Матев е оправдан за убийството на Георги Бакалов, от прокуратурата предприеха действия. Софийска градска прокуратура (СГП) ще внесе протест срещу решението на Софийския градски съд (СГС) от днес, с което подсъдимият Йоан Матев е оправдан за извършване на тежко престъпление – убийството на непълнолетно момче в Борисовата градина – престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр.2, вр.115, вр.63, ал.2, т.1 от НК.

Държавното обвинение счита, че присъдата е неправилна и че събраните по делото доказателства – свидетелски показания, експертизи, справки от мобилни оператори и др., сочат по безспорен начин авторството на деянието.

 

 

В хода на разследването е установен начинът на извършването му, открито е оръжието на престъплението, което съответства на нанесеното травматично увреждане, вследствие на което е настъпила смъртта на Георги Игнатов на 15 г.

 

 

Прокуратурата счита, че въз основа на всички събрани доказателства единствената справедлива присъда за извършеното тежко умишлено престъпление е максимално допустимата по закон в този случай – 12 години лишаване от свобода, тъй като към момента на деянието подсъдимият е бил непълнолетен, пише offnews.bg.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
966090ef25235e32fcdbcad6fc8286a4

Фейсбук попиля Найо Тицин за снимката от катастрофата с Киро и НСО

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024