Европа

Европейският съд по правата на човека позволи да има задължителна ваксинация!

Европейският съд по правата на човека позволи да има задължителна ваксинация!

69f961ee33af495d8bcbeb4986e86759
Европейският съд по правата на човека реши, че задължителните ваксинации могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества. Решението е взето след жалба, подадена от чешки семейства, заради задължителни имунизации за деца срещу различни болести.

Според съда здравната политика на Чехия е в съответствие с „най-добрия интерес“ на децата, като целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания чрез ваксинация или по силата на групов имунитет.

 

 

 

 

В резултат на това съдът постанови, че не е налице нарушение на член 8-и относно правото на зачитане на личния живот от Европейската конвенция за правата на човека.

 

 

 

 

Това е първият път, в който ЕСПЧ издава решение относно задължителната ваксинация срещу детски болести. Редица експерти казват, че това може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу Covid-19.

 

 

„Това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата епидемия Covid-19“, заяви пред АФП Никола Хервиу, правен експерт, специализант в ЕСПЧ.

 

 

 

В Чешката република има общо законово задължение да се ваксинират деца срещу девет болести, включително дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В и морбили.

 

 

 

 

Случаят беше заведен в ЕСПЧ от чешки родители, които бяха глобени за неспазване на това задължение за ваксинация или на чиито деца бе отказан прием в детска градина по същата причина.

 

 

Фрог нюз

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024