Европа

Италия реши: Спира ваксинирането на всички до 60-годишна възраст

Италия реши: Спира ваксинирането на всички до 60-годишна възраст

 

cacc0dad4492ae753549555711c39307

 

 

 

Италия спира от понеделник ваксинирането срещу „Ковид-19“ на всички нейни жители под 60 години – това гласи подписаната от извънредния комисар за борба с коронавирусната инфекция генерал Франческо Паоло Филюоло.

 

 

 

Приоритет през следващите дни на повсеместното инжектиране на имунизационни препарати ще бъдат жителите на страната над 70 години. Така и въпреки нарочното решение на правителството на Марио Драги, без ваксини остават всички т.нар. рискови категории – полицаи, пожарникари, медицински работници, учители и др., като ще бъдат инжектирани единствено вторите дози на вече приелите първа доза лица.

 

 

 

 

Основната причина за решението на генерал Филюоло според италианските медии е  фактът, че възрастните хора над 70 години се оказват не само най-често жертви на безкомпромисната зараза, но за съжаление те са и нейните най-големи разпространители.

 

 

 

А поне досега според официалната статистика за хода на ваксинирането срещу „Ковид-19“, заветният флакон с медикамент е приложен на едва трийсетина процента от хората от въпросната възрастова категория. А това според специалистите ги прави малко или много опасни както за самите тях, така и за околните, като пречи на придобиването от населението на страната на т.нар. стадиен имунитет.

 

 

 

Извънредният комисар и здравните власти смятат също така в бъдеще имунизацията на населението да се извършва всетака въз основа на навършените години, слизайки постепенно „надолу“. Другата причина за решението на Филюоло е намаляването на запасите от ваксини поради неизпълнени доставки от фирмите-производители и масовия отказ на препарата на „Астра Дзенека“.

 

 

 

 

Иначе добрата новина от Италия е това, че от понеделник огромната част от страната се пребоядисва от „тъмно червено“ в „оранжево портокалово“.  С други думи „свиват“ се рестриктивните мерки в 16 от всичките 20 области в държавата, поради намаляването на броя на всекидневно заразените заради успешната досега ваксинация и спазването на ограниченията от населението.

 

 

 

Ще бъдат отворени магазините, училищата, фризьорските салони, бръснарниците, ще може да се пътува свободно от една област в друга. За отварянето на кръчмите, кафенетата, басейните и спортните зали ще трябва да се чака обаче 25-ти април – датата, когато желаната отрицателна за разпространението на коронавируса тенденция би трябвало да се потвърди.

 

Лупа бг

 

lupa.bg

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024