Политика

Отпадна ограничението на брой секции в чужбина! Партиите на протеста аплодираха решението

Отпадна ограничението на брой секции в чужбина! Партиите на протеста аплодираха решението

big_28c0

 

 

 

Със 117 гласа „за“ от парламентарните групи на Има такъв народ, ДПС, Демократична България, Изправи се! Мутри вън! депутатите решиха изборните секции в чужбина да се разкриват почти без ограничения. Така на следващия вот емигрантите ни ще имат право на разкриване на тайни стаички, ако заявилите са над 40 души или ако в предишните 5 години поне веднъж на това място е имало разкрита секция, в която вота си са упражнили поне 100 души.

 

 

 

Дебатът бе изключително разгорещен, но в крайна сметка едва 8 народни избраници (ГЕРБ) гласуваха „против“, а общо 107 се въздържаха от поправката в Изборния кодекс. Срещу нея гласуваха на практика заедно ГЕРБ и БСП.

 

 

 

Да влее мъдрост в напрегнатото пленарно заседание думата взе и доайенът на парламента Мика Зайкова (Има такъв народ), която сложи в малкия си джоб младоците сред депутатите:

 

 

 

„Срам ме е от вас. Това не е политически дебат, защото в демократичната политическа култура няма място за дискриминация, а това, което правите, е чиста дискриминация. Нима са по-малко българи, живеещите в Турция, Израел или Америка. Нека нашите граждани, които са най-големият инвеститор в България, 2 милиона. Защо са навън? Защото не можеха да намерят място тук, да си изхранват семействата. Ние сме тези, които трябва да създадем условия те да се върнат. Срам ме е от вас. По 1000 километра пътуваха хората от Америка и Канада да гласуват, защото нямаха секции“, отсече тя и попита:

 

 

„Вие утре ще забраните на българите в Израел да гласуват, защото са евреи?“. Самата Зайкова има син в САЩ, женен за американка.

 

 

 

Един от най-активните в дебата за секциите в чужбина бе депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който възропта срещу липсата на ограничение на секциите. Но общата позиция на партията на Бойко Борисов е, че българите в чужбина не могат да определят бъдещето на живеещите у нас, както и че страната няма достатъчно ресурси да разкрие секции навсякъде.

 

 

„Спрете тая мантра. Моите две внучки няма да се върнат от чужбина, сигурно вече никога. Трябва да подредим нашия си живот“, отсече бившият министър на културата.

 

 

 

Председателстващата заседанието Татяна Дончева (Изправи се! Мутри вън!) многократно призова към прекратяване на дискусията и към уважение към процедурните правила. Позициите на депутатите обаче се разделиха на 2 – „за“ и „против“ правото на българите в Турция да гласуват, което доведе до размяната на остри реплики близо 2 часа в пленарната зала.

 

 

 

Шефката на ПГ на ИСМВ Мая Манолова напомни, че в Западна Европа и отвъд Океана хиляди са чакали десетки часове на опашки и накрая пак не са успели да упражнят правото си на вот.

Решението да отпаднат ограниченията за брой секции бе посрещнато на крака от законотворците на Слави Трифонов.

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024