Политика

По идея на Демократична България депутатската заплата скача на над 10 000 лева

По идея на Демократична България депутатската заплата скача на над 10 000 лева

 

big_1776

 

 

На над 10 000 лева скача депутатската заплата по предложение на депутати от Демократична България. След бурни спорове народните представители стигнали до мнението, че при изпълнение на „специални“ и допълнителни задачи, определени народни избраници могат да получават до 25% над брутното им възнаграждение.

 

 

От предложението, внесено от депутати на ПГ на Демократична България, обаче не става ясно какви са тези задания и какво ще ги окачествява като извънредни, предаде dnes.dir.bg.

 

 

Така при брутна заплата от 4803 лева се добавят още до 1200 лева. Към щедрото възнаграждение от 6 000 лв. обаче трябва да се добавят и парите за прослужено време, както и 15% за участие в комисии. Не бива да се забравят и т.нар. представителни разходи, които досега бяха почти безотчетни и които доближават 3 000 лв. на месец.

 

 

Народните представители от парламентарните групи и нечленуващите в група трябва да обявяват на всеки три месеца на интернет страницата на НС информация за изразходваните средства, като се посочват и получателите на парите, записа в друга разпоредба парламентът.

 

 

 

Отхвърлено бе предложението на Мария Капон /“Изправи се!Мутри вън!“/ всички плащания на сътрудници, например, да са по банков път.

 

 

Признават се транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт – първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа. Няма да се признават за разходи обаче, ако депутатите ползват за служебни цели частни автобусни линии.

 

 

 

Народният представител не може в това си качество да приема подаръци, освен ако са протоколни и на стойност до една двайсета вместо досегашните една десета от основното му месечно възнаграждение за съответния месец.

 

 

Преди това НС реши, когато при гласуване в зала на закони или част от тях общият брой на гласувалите е по-малък от 121, председателят на парламента да прави поименна проверка за кворум и гласуването да се повтори.

 

 

Достъпът на журналистите до сградата на НС по време на пленарните заседания е свободен и неограничен за изпълнение на служебните им задължения, реши парламентът.

 

Дир бг

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024