Политика

Сред крясъци и скандали комисията по ревизия въртя на шиш 3 часа Теменужка Петкова

Сред крясъци и скандали комисията по ревизия въртя на шиш 3 часа Теменужка Петкова

 

 

big_Temenujka_Petkova

 

 

 

 

Маноил Манев от ГЕРБ – СДС и Калоян Янков от „Демократична България“ се скараха по време на заседанието на Временната комисия за проверка на злоупотреби.

 

 

 

Това се случи след като Калоян Янков спомена Маноил Манев и той възропта срещу това.

„Не ме прекъсвайте“, каза Янков на Маноил Манев.

 

 

 

„Ще ви прекъсвам“, каза Манев и призова Мая Манолова да препоръча на своя колега като председател на комисията да спазва морала и етиката в това Народно събрание и да не влиза в лични нападки.

 

 

 

Председателят на комисията Мая Манолова обвини ГЕРБ – СДС, че си защитават министърката. „Обръщайте се към него по някакъв друг начин. Без името му“, призова Манолова колегите си в комисията.

Впоследствие Калоян Янков продължи и нарече Маноил Манев „господинът в ъгъла“.

 

 

 

„Това, че сте народен представител, не означава, че трябва да се държите като уличен хулиган“, отговори Маноил Манев на Калоян Янков, цитиран от „Фокус“.

 

 

 

Междувременно депутатът от „Изправи се! Мутри вън“ Андрей Вълчев попита дали Маноил Манев ще започне да се държи като народен представител. „Толкова ли е трудно това за вас?“, попита още той.

 

 

 

Новият скандал, който избухнаха днес в комисията на ревизия на управлението на Бойко Борисов, която изслуша енергийния министър в оставка Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

 

 

 

Повод отново бе петъчната акция на председателката на комисията Мая Манолова в „Булгартрансгаз“, която нахлу в централата на дружеството с четирима депутати от Комисията по ревизия пез представители на ГЕРБ и ДПС, за да поискат лично документите, които дружеството им отказало под предлог, че не могат да бъдат електронно изпратени, защото скенерите не работели.

 

 

 

В дружеството влязоха Явор Божанков от БСП, Георги Георгиев от „Има такъв народ“, Калоян Янков от „Демократична България“ и Андрей Вълчев от „Изправи се! Мутри вън!“. Манолова каза, че и ГЕРБ са били поканени, но не се явили, но Тома Биков опроверга това твърдение.

 

 

 

 

Никога не съм канил председателя и уважаемата Временна комисия в сградата на „Булгартрансгаз“, заяви днес в комисията по ревизията изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, информира actualno.com.

 

 

 

Той разказа и предисторията на посещението на Мая Манолова в „Булгартрангаз“. Малинов съобщи, че миналия петък в 9.43 ч. по електронен път е било получено писмо от секретариата на Временната комисия, подписано от председателя на комисията, с което е бил поискан списък с цялата информация на проекта за разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“.

 

 

 

„В самото писмо бяха посочени други проекти от рода на „Южен поток“, „Турски поток“ и т.н. Проектът има ясно наименование и то е определено от Народното събрание с приемане на енергийната стратегия. За да уточним фактите, тъй като в писмото беше посочено, че целият обем от информация трябва да бъде предоставен в срок до 26 април, което е понеделник.

 

 

 

С цялото ми съзнание да бъда изцяло кооперативен и спазвайки българското законодателство, се свързах със секретариата и се опитах да обясня по първоначални данни какъв е целия обем на информация“, каза още Малинов.

 

 

 

Още в петък Теменужка Петкова, която отиде на срещата в държавната компания заяви, че става въпрос за 800 000 страници документация.

 

 

 

Ще предоставим информацията от „Булгартрансгаз“, но държим да получим отговор на кое лице и как ще бъде гарантирано опазването й, заяви енергийният министър в оставка Петкова. Тя подчерта, че „Булгартрансгаз“ е част от стратегическата инфраструктура и е пряко свързан с националната сигурност на страната. Петкова поясни, че при събирането на информацията е установено, че тя достига обаче от над 1 млн. страници.

 

 

 

Спорен въпрос се оказа предоставянето на информацията от страна на Министерството на енергетиката на дигитален носител, като разговорите продължават.

 

 

 

Любопитният детайл е, че Петкова се оказа в неведение, че Българската армия се занимава като подизпълнител със строителството.

 

 

Още миналата година журналисти от затворения „Бивол“ разкриха, че 55-и инженерен полк се занимава с логистиката.

 

 

 

Проектът “Турски поток” за пренос на руски природен газ до Европа минава по дъното на Черно море до Турция, а оттам през България и Сърбия трябва да се свърже с европейската газоснабдителна мрежа. Той замества прекратения проект “Южен поток”, който не отговаряше на европейското законодателство.

 

 

 

При пълно натоварване “Турски поток” трябва да пренася 31,5 милиарда кубически метра природен газ годишно към Югоизточна Европа, но е под постоянните удари на САЩ и част от европейските страни-членки.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024