Политика

Ето кой ще отговаря за изборите! Рашков: За нито една бюлетинка не трябва да има съмнения

Ето кой ще отговаря за изборите! Рашков: За нито една бюлетинка не трябва да има съмнения

8037ca099ad0159661402ea389835475

 

 

 

Служебният кабинет, чиято основна задача според конституцията е да гарантира честни избори на 11 юли, сформира екипа, който ще отговаря за това. Начело застава вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

 

 

 

„Провеждането на честни избори е най-важната ни задача. За нито една бюлетинка не трябва да има съмнения“, посочи Рашков. И се закани, че ако прокуратурата не обяви кои са купувачите на гласове, за които има данни, лично той щял да го направи.

 

 

 

С организационно-техническата подготовка на вота на централно ниво са натоварени още министрите на финансите, на регионалното развитие, на външните работи, на здравеопазването и на правосъдието. По места отговорността за провеждането на изборите е на областните управители, които ударно и накуп бяха сменени в сряда. Мотивът е да се гарантира и осигури провеждането на честни избори и намаляване на купения и корпоративен вот, обяви говорителят на правителството Антон Кутев.

 

 

„Това, което има като указание към областните управители, е да гарантират честния вот на изборите“, каза той и допълни, че те ще трябва да намалят и възможностите „за купен и корпоративен вот“.

 

 

 

Координацията по изпълнението на дейностите във връзка с подготовката на изборите на 11 юли е възложена на вицепремиера Рашков, реши правителството. Той ще ръководи дейностите по съгласуване с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали. Рашков е отговорен и за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Както вече е ясно, за първи път в секциите в страната и чужбина с над 300 гласоподаватели ще се гласува само машинно.

 

 

 

 

Министърът на финансите Асен Василев пък трябва да внесе в МС проект на тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат за предизборната си агитация по БНТ, БНР и техните регионални центрове.

 

 

Както обикновено министърът на регионалното развитие и благоустройството – в случая арх. Виолета Комитова, отговаря за изготвянето и публикуването на избирателните списъци, Министърът на външните работи Светлан Стоев трябва да подготви произвеждането на изборите в чужбина, а правосъдният министър Янаки Стоилов – в затворите.

 

 

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, заедно с главния здравен инспектор, пък трябва да определят противоепидемични мерки. Всички те ще информират премиера Стефан Янев за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

 

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

разрив17ba5f1f838e49b4a7e91ba37f212c7b

Какво доведе до разрива в отношенията между Кирил Петков и Румен Радев?

юли 3, 2022
buqr_osmani_fb

Османи се похвали: Македонският език става официален в ЕС

юли 3, 2022
phpfwk8i1_559x345

Изгонените руски дипломати напускат България със семействата си: два полета извеждат в неделя над 160 души

юли 2, 2022
rumen-ovcharov

Овчаров за изгонените руски дипломати: За никакъв шпионаж не става дума, използват ни като пушечно месо

юли 2, 2022
5342060cfad44853084602739058eb83

Слави Василев затапи Лена с тези думи за хонорар, който му е предлаган от „Америка за България“

юли 2, 2022
ezgif-5-6d0b5ac2c6

Защо Петков изгони всички счетоводители от руското посолство и консулствата у нас?

юли 2, 2022