Политика

Петков: Измислихме как да помогнем на средния и малък бизнес, от днес залагаме нови мерки

Петков: Измислихме как да помогнем на средния и малък бизнес, от днес залагаме нови мерки

ministur_petkov_nova

Икономическият министър обяви по какъв начин служебният кабинет ще помогне на бизнеса в условията на пандемия. Никакви помощи не са спрени за заведенията. Заложени са такива обаче, че те са до май месец. Всеки, който трябва да получи помощи – ще ги получи. Новината е, че измислихме как да помогнем на средния и малък бизнес. Ще има много ликвидност за малките и средни предприятия. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите организации, профсъюзите и банките за това как да има максимално голяма ликвидност в пазара плюс максимално голяма помощ в етап, в който малките и средните предприятия трябва да се възстановяват“, каза Петков.

Българската банка за развитие трябва да съществува, за да подпомага малки и средни предприятия, не за да дава по 100 млн. на работещи големи бизнеси. Надзорът трябва да е пазител на публичния интерес, но те не са единствени.
Другите трябва да са министерството и правителството. Те са директно отговорни дали спазват закона, но реално принципалът – Министерството на икономиката е трябвало да се намеси много по-рано, каза Петков.
На въпрос дали Делян Пеевски е имал кредити от ББР, Кирил Петков заяви, че в Булгартабак Пеевски е миноритарен собственик, а те са получили кредити. „Другият факт е, че той е собственик на Технополис, а те също са кредитополучател на банката. Два от 20. Миноритарен собственик означава част от хората, които притежават дадена компания“, обясни Петков.

Той припомни и смяната на Стоян Мавродиев, който беше председател на Управителния съвет. По думите му Надзорният съвет тогава е бил същият.

 

 

 

„Когато от 1.9 млрд. се дадат 1.7 млрд. на 20 клиенти, аз твърдя, че този начин на кредитиране е несвойствен. Защо моите и вашите данъци да влизат в тази банка, която раздава големи кредити и не развива бизнеса? Заради банковата тайна, онзи ден новият Одитен комитет влезе в банката. Предстои да се направи проверка. Някой, който е решавал да се дадат тези големи кредити от ББР, не е следвал закона за ББР, който казва, че те се дават на малки и средни предприятия. Това е очевидно. Тук казваме, че основната задача до този момент е да дава огромни кредити, които не са в устава й. Ако тази банка трябваше да дава такива кредити, тя по-добре да не съществува“, обясни Кирил Петков.

 

 

 

„Процедурата работи много странно. Преди някой да бъде сменен за нов Надзорен съвет, трябва сегашният да предложи нови кандидати към БНБ. Това е странно, но е факт – за да се самоуволниш едва ли не трябва първо да одобриш потенциални нови кандидати. Т.е. без сегашния надзор е трудно да се подадат нови кандидати за одобрение в БНБ”, обясни министърът.

 

 

 

По думите му одобрението на БНБ отнема до 60 дни. „Когато оттам се одобрят нови кандидати, не е задължително те да бъдат сменени . Т.е. имаме един нов отбор, одобрен от БНБ, но ако решиш да ги смениш – те са в готовност”, посочи Петков.

 

 

 

„В деня на указа – 11-ти аз подадох документи към БНБ за надзор с питане може ли тези хора потенциално да участват в смяната на бъдещ надзор, за да не губя тези 60 дни. Оказа се, че указът е от 11-ти, но моето встъпване в длъжност е на 12-ти”, допълни служебният министър на икономиката.

 

 

 

„В БНБ хората до момента си карат по протокол. Нямам оплакване от тях. Единствено ги моля да вземат максимално бързо решене за оценка на кандидатите, които се входират днес в тяхната банка”, коментира Петков.

 

 

 

Що се отнася до твърдението за спрените помощи за бизнеса, министър Петков уточни: „Никакви помощи не са спрени до тези, които трябва да се изплатят. В бюджета са заложени помощи до май месец, за юни няма нови заложени. Тези, които си ги чакат, ще ги получат. Няма спиране по никакъв начин.“

 

 

 

„Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите организации, профсъюзите и банките за това как да има максимално голяма ликвидност в пазара плюс максимално голяма помощ в етап, в който малките и средните предприятия трябва да се възстановяват”, обяви Петков.

 

 

 

 

 

„Ще има много повече ликвидност за малките и средните предприятия, но за да се случи това, трябва да съберем частния капитал в банките плюс помощта на държавата, като това ще влезе заедно в пазара, защото ако се разчита само на бюджета, няма да никакви заложени мерки след май месец”, каза още той и допълни, че идеята е одобрението да става страшно бързо, така че да не се бавим през административни процедури. „Ще използваме за част от новите мерки, които ще обявим, самите търговски банки, така че те да разпределят възможността за ликвидност до малките компании”, поясни служебният министър на икономиката

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024