СВЯТ

Война! Ракета удари блок в Израел и уби в стаята му 6-годишно момченце

Война! Ракета удари блок в Израел и уби в стаята му 6-годишно момченце

big_185121718_4241129805909857_4524287733356032744_n

 

 

Ситуацията в Израел все повече прилича на истинска война.

От Израелските защитни сили пуснаха снимка на блок, ударен от ракета, изстреляна от Газа.

 

В стаята му е убито 6 годишно момче.

 

„Домът на семейството му в Сдерот е бил ударен от една от над 1000 ракети, изстреляни от Газа в Израел. Ще продължим да правим всичко необходимо за защита на всяко израелско дете.“, съобщиха военните.

 

 

 

 

 

Конфликтът започна с бунтове по улиците на Йерусалим и прерасна в масивни ракетни атаки от газовия сектор, пише finanz.ru.

Според „Джерузалем пост“ във вторник в южната част на Израел са убити още двама души, преди да стигнат до бомбоубежищата – възрастна жена и медицинска сестра.

 

 

Засилва се напрежението в Газа и до часове може да се постави началото на военни действия. Израелската армия може да одобри планове за сухопътно нахлуване в Газа по-късно през деня, заяви говорителят на Хидай Зилберман в четвъртък, цитиран от Times of Israel. 

 

Според Зилберман дивизията за Газа на армията и Южното командване са изготвили планове за инвазията и са готови да ги представят за одобрение на армейските началници по-късно през деня.

 

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче предупреди, че убийството на командира на градската бригада Газа Басем Иса е „само началото“ на офанзивата и САЩ ги поддържат, че Израел има право да се защитава.

 

 

 

За по-малко от ден над 300 ракети бяха изстреляни по израелска територия, след като движението „Ислямски джихад“ обяви мобилизация на своите привърженици, а Хамас постави ултиматум на Израел: да изтегли силите за сигурност от Храмовия хълм и Шейх Джара, квартал от които властите решиха да изгонят няколко палестински семейства.

 

 
Броят на ранените на израелска територия е достигнал 31 души. Хамас нарече обстрела „най-големият в историята“ и заяви, че за пет минути са изстреляни 137 ракети, пише YNetNews.

 
В навечерието Израел обяви извънредно положение в 80-километрова зона около ивицата Газа, като затвори всички публични институции, включително училищата, и забрани всякакви масови събития. Военните започнаха да разполагат инсталациите „Железен купол“ в центъра на страната – система за противоракетна отбрана, която обаче не е в състояние да спаси от всички атаки.

 

 

 

Във вторник вечерта израелските отбранителни сили нанесоха въздушни удари по 130 цели в ивицата Газа. Палестинската власт декларира 150 ранени и 28 мъртви, включително девет деца. Израелското министерство на отбраната обяви елиминирането на 15 бойци и призова палестинците да „стоят настрана“ от местата, където се намират силите на Хамас.

 

 

Според Канал 12 преговарящите с Хамас убеждават групата да поиска примирие, на което израелската страна отказва. Във вторник израелският министър на отбраната Бени Ганц подписа заповед за набиране на 5000 резервисти „да продължат с операция“ Охранители на стената „и по-рано нареди допълнителни удари по терористични цели в ивицата Газа, предаде“ Таймс от Израел „.
Ганц каза, че целта на операцията, която ще продължи още няколко дни, е да отслаби Хамас и да накара терористите да съжаляват за действията си.

 

 
„Всяка бомба има адрес. Ще продължим през следващите часове и дни. Трудно е да се каже колко време ще отнеме ”, каза той.

 

 

Ситуацията в Йерусалим ескалира в средата на април, с началото на свещения месец Рамадан за всички мюсюлмани. Израелската полиция забрани на мюсюлманите да се събират на стълбите на портата на Дамаск в стария град, традиционното място, където арабските жители прекарваха време след вечерни молитви.

 
Протестът на мюсюлманска младеж избухна в бунтове, в резултат на които бяха засегнати около 600 араби, а в арабските социални медии беше стартирана кампания за насърчаване на нападенията срещу евреи.

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024