ОБЩЕСТВО

Кацаров: Купуваме шест медицински хеликоптера. След НОЩ закриваме и Ваксинационния щаб

Кацаров: Купуваме шест медицински хеликоптера. След НОЩ закриваме и Ваксинационния щаб

хелиbig_Untitled

 

 

 

Един голям проблем за България, свързване с оказване на помощ на хора в беда, е на път да бъде разрешен. България ще купи шест медицински хеликоптера и ще изгради площадки за тях при 15 или 20 лечебни заведения, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

 

 

Финансирането ще бъде осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

 

 

„Ако не се забавят нещата, ще са необходими 2 години от поръчката на хеликоптерите до доставката им“, обясни министър Кацаров.

 

 

„Изграждането на площадките не е много скъпо“, допълни той и посочи, че те няма да са върху покривите на лечебните заведения заради конструкциите на сградите.

През март от регионалното министерство обявиха, че е обявена поръчка за купуване на два медицински хеликоптера. Те са предназначени за спешната помощ и ще се използват за пренасяне на тежки пациенти, при трансплантации и при масови инциденти.
 

 

 

Двете машини ще бъдат купени с пари от европейските регионални фондове и се очаква да струват 20 млн. лева. Офертите ще се събират до 29 май.

 

 

Заложените дейности включват и изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на въздушните превозни средства. Предвидено е и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи, пише marica.bg.

 

Здравният министър обяви още една ексклузивна новина пред медиите. 

 

 

 

Ваксинационният щаб ще бъде закрит и на негово място ще бъде създаден Консултативен съвет по ваксинация. В него няма да има представители от администрацията на здравното министерство, а от различни общности – журналисти, пациентски организации, здравни експерти, каза Стойчо Кацаров.

 

 

 

Той добави, че здравното министерство започва проект за създаване на база данни, която да събере информация за преболедувалите Covid и да даде точна оценка какво е нивото на колективен имунитет у нас.

 

 

Вече е обявена обществена поръчка, която набира проекти от софтуерни компании за създаване на база данни и сървър. Стойността на проекта ще е не повече от 10-15 хиляди лева, каза Кацаров, пише standartnews.com.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

път пари

1 млн. тръгват на път за празниците, ето колко средно излиза нощувката на човек

април 28, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024