Икономика

Премиерът Стефан Янев: Пълним хазната

Премиерът Стефан Янев: Пълним хазната

phpwvmq0o_559x345

 

 

Секторите на икономиката трябва да се развиват балансирано – както промишлеността, така и селското стопанство, заяви министър-председателят Стефан Янев в село Средно Градище, където откри Националния фестивал на лавандулата.

 

 

 

Премиерът изтъкна, че секторът, който се занимава с лавандула в България, расте и намира реализация и добър прием на международните пазари.

 

 

 

„Адмирации заслужават хората, които се занимават с тази дейност и развиват това производство. Днес имаме възможност да им благодарим и да ги окуражим за това, което правят“, добави Янев.

 

 

В приветствието си в рамките на официалното откриване на фестивала министър-председателят Стефан Янев изтъкна, че лавандулата дава поминък на все повече хора в България. Той поздрави заетите в тази сфера за умението умело да съчетават традициите и иновативността.

 

 

 

 

„България е една за всички, независимо от географските ширини между Видин и Резово, между Дуранкулак и Петрич. България не е София на жълтите павета, България сме всички ние и това, което правим“, категоричен беше Янев.

В рамките на посещението си в село Средно Градище министър-председателят проведе среща със земеделски производители, собственици на дестилерии, предприемачи и агро-специалисти. С тях премиерът Янев обсъди актуални проблеми в сектора и възможностите за тяхното разрешаване.

 

 

 

Янев отговори и на журналистически въпроси.

 

 

 

 

По отношение на ТЕЦ Марица Изток 2 министър-председателят напомни, че това е проблем, който с годините е бил затлачван и не е възможно да бъде решен само за два месеца. Премиерът постави въпроса защо проблеми като тези за живота на централата и за бъдещата заетост на работещите не са били решени досега, включително с разглеждане на различни възможности за преструктуриране. Янев отбеляза, че служебното правителство търси баланс, така че да бъдат отчетени интересите на всички заинтересовани страни и да има справедливо решение.

 

 

 

 

Според премиера е много важно ръководството на Марица Изток 2 да бъде окуражено да търси пазарни решения, а не само да чака държавата, чийто ресурс да помага е ограничен. Янев обяви, че предстои да бъде оповестена и конкретна заповед по темата за Марица Изток 2.

 

 

 

„Централата ще работи с минимална възможна мощност“, заяви премиерът.

 

 

 

Той беше категоричен, че централата няма как да бъде спряна, защото представлява балансираща мощност и при евентуална авария в други мощности подсигурява енергийната система. Янев акцентира и върху Плана за възстановяване и устойчивост, който също има съществено значение по отношение на този казус.

 

 

 

 

Министър-председателят коментира също така състоянието на хазната и изпълнението на държавния бюджет.

„Анализът на приходната част на бюджета е позитивен“, отбеляза премиерът и добави, че в момента приходите се увеличават.

 

 

Според него след сформирането на следващия парламент, ще има възможност при разглеждане на актуализация на закона за държавния бюджет да разполага с повече пари за преразпределение и напомни, че е важно да се намери баланс на разпределението на тези приходи до края на годината.

 

 

Оф нюз

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024