Европа

Путин и Байдън си стиснаха ръцете преди срещата им в Женева, 3000 журналисти ги чакат

Путин и Байдън си стиснаха ръцете преди срещата им в Женева, 3000 журналисти ги чакат

 

bidend5632d99-c6fa-4374-a6dd-916c5a00536f_1920x1080

 

 

 

Американският президент Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин се срещнаха за първи път, откакто Байдън стана президент на Съединените щати. Дългоочакваната среща се състои в Женева и ще продължи няколко часа.

 

 

 

Историческата среща е  във вилата „Ла Гранж“ край Женевското езеро. Във вилата първо пристигна руският президент Владимир Путин, който бе посрещнат от президента на Швейцария Ги Пармлен. Минути по-късно пристигна и Джо Байдън. Швейцарският президент поздрави и двамата лидери, след което се оттегли, за да продължи двустранният диалог между Москва и Вашингтон.

 

 

 

Мерките за сигурност в Женева са драконовски. Заради срещата Байдън-Путин бе затворено и въздушното пространство. Хиляди войници и полицаи са мобилизирани, за да осигурят безпроблемното протичане на диалога между президентите на САЩ и Русия и дипломатическите им делегации. Очаква се диалогът между Байдън и Путин да продължи няколко часа. Ще бъдат обсъдени редица важни теми.

 

 

Делегациите на Русия и САЩ на срещата на върха в Женева ще включват общо около 800 души, съобщава вестник „Tagblatt“.
Около 1000 военнослужещи и около 900 полицаи ще осигуряват сигурността в града. Служители на реда са ангажирани не само от Женева, но и от други кантони. Очакват се около 3000 представители на медиите.

 
Швейцарските ВВС извършват засилено наблюдение на въздушното пространство в сътрудничество с италианските и френските военновъздушни сили.

 
Зоната за безопасност обхваща не само Женева, но и част от въздушното пространство на съседна Франция.

 

Очаква се Байдън да обсъди с Путин киберсигурността, Украйна, предполагаемата руска намеса в избори в САЩ и нарушенията на човешките права в Русия, съобщи Белият дом. Вашингтон редовно критикува Москва по въпроса за човешките права и потъпкването на демокрацията, изразяващо се в репресии срещу опозицията.

 

 

 

САЩ също така призовават за освобождаване от затвора на критика на Кремъл Алексей Навални. Байдън и Путин вероятно ще обсъдят и контрола върху ядрените оръжия. Двете най-големи ядрени сили са склонни да разговарят, за да се гарантират стабилни отношения във военната област.

 

 

Очаквайте подробности!

 

Факти БГ

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024