Политика

Президентството: Конституционната процедура започна, няма връщане

Президентството: Конституционната процедура започна, няма връщане

 

big_5092

 

 

Гласуване на проектокабинета трябва да има, тъй като по закон процедурата е започнала. Това става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава.

 
„С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза“, пише в официалното съобщение, изпратено до медиите.

То дойде след като Слави Трифонов обяви официално, че няма да предлагат на утрешното заседание на Народното събрание гласуване на проектокабинета.

 

 

 

 

„Ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет. Отиваме на нови избори“, каза Трифонов.
От съобщението на Президентството обаче става ясно, че конституционната процедура трябва да бъде спазена.

 

 

 

Изявлението на Слави Трифонов има само политическа стойност, но не правно стойност, смята конституционалистът проф. Пламен Киров. Той коментира пред Епицентър.бг думите на лидера на ИТН, с които той заяви по фейсбук и по телевизията си „Седем осми“, че партията няма да предлага кабинет.

 

 

Правна стойност няма, тъй като проучвателният мандат е персонален, при това той е завършил с успех, тъй като кандидатът за министър-председател (Пламен Николов) заяви на президента, че той е готов да състави правителство. И президентът издаде указ за стартиране на парламентарна процедура“, заяви проф. Киров.

 

 

Според него процедурата може да продължи така: „Кандидатът, следвайки партийната повеля, прави изявление, че той оттегля своята декларация, с която дава съгласие да бъде номиниран за кандидат за министър-председател (в крайна сметка никой не може да бъде избран за министър-председател против волята си).“

 

 

 
„И процедурата ще свърши тук, защото представяте ли си, ако стартира гласуване в Народното събрание и го изберат за министър-председател, а той не иска да бъде министър-председател. Изявлението трябва да бъде направено до президента на републиката – този, който му е връчил проучвателния мандат.

 

 

 
Президентът трябва да направи изявление, че приема мандата за приключил неуспешно, тъй като е оттеглено заявлението на номинирания за министър-председател“, продължава проф. Киров.

След това според него може да се пристъпи към втория мандат.

 

 

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024