Политика

Пълен хаос с пенсиите! Министър Василев: Това означава взривяване на бюджета

Пълен хаос с пенсиите! Министър Василев: Това означава взривяване на бюджета

хаос560x315
Окончателното гласуването на първите текстове от актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване доведе до прекъсване на заседанието на парламента. Причината – при прегласуване ГЕРБ, БСП и ДПС подкрепиха предложени от движението трансфери в бюджета за общественото осигуряване, които гарантират само добавка от 120 лева на месец за всички пенсии, но не и пари за приетото на бюджетна комисия увеличение на минималната от 300 на 370 лева, а на останалите – средно с 12.5%. При първото гласуване предложението на ДПС не мина.

 

Сбъднаха се негативните прогнози на анализаторите за огромния политически риск да се прави бюджетна актуализация в предизборна обстановка. При липсата на ясно управляващо мнозинство пленарната зала на второ четене одобри изненадващо предложенията на ГЕРБ и ДПС за вдигане на пенсиите, които нямат нищо общо с приетата философия от бюджетната комисия в края на миналата седмица.

 

Мнозинството прие първо предложението на ДПС за 120 лв. месечна добавка към всички пенсии за октомври, ноември и декември 2021 г. След обявена от председателя Ива Митева почивка бе одобрено и предложението на ГЕРБ за 100 лв. добавка. Освен от двете партии текстовете бяха подкрепени и от депутати от БСП.

 

 

И двете предложения са коренно различни от консенсуса, постигнат при второто четене в бюджетна комисия, според който минималната пенсия се увеличава от 300 лв. на 370 лв., а коефициентът за стаж се вдига на 1.35%, с което останалите пенсии се повишават с 12.5% от 1 октомври. Въвежда се и социална добавка „бедност“, чрез която след 1 януари 2022 г. хората с пенсия под линията на бедността от 413 лв. ще могат да кандидатстват за доплащане на разликата между 413 лв. и размера на тяхната пенсия.

 

 

Заради хаоса партия „Има такъв народ“, по чието предложение бе свикано извънредно заседание на парламента, предложи прекратяване на заседанието.

 

 

Министър Асен Василев: Народното събрание може да взриви бюджета

 

 

„Ако Народното събрание си измисли приходи, които не съществуват и тръгне да ги раздава, това е равносилно на взривяване на бюджета“, заяви Асен Василев. Той опонира Йордан Цонев от ДПС, който твърди, че постъпленията от ДДС и социални осигуровки ще бъдат преизпълнени в достатъчна степен, за да се осигури финансирането на добавките. В същото време те са временна мярка и не пречат на бъдещо редовно управление да определи своя визия за бъдещето на пенсионната система.

 

 

Министър Василев отговори, че допълнителните приходи, които се очаква да бъдат събрани, се определят от НАП, на което Цонев контрира: „Експертите ще се произнесат, а не културистите“, визирайки назначения от Василев шеф на НАП Румен Спецов.

 

 

Объркването дойде след като първо беше отхвърлено предложението направено от Мустафа Карадай и група депутати от ДПС за 120 лв. добавка за всички пенсионери за последните три месеца на годината. След гласуването Хасан Адемов от ДПС поиска прегласуване и предложението им в приходната част мина с гласове на ГЕРБ и БСП.

 

 

От ГЕРБ-СДС пък предложиха 100 лв. за всички и отпадането на тавана преди това. От „Демократична България“ определиха предложението на ГЕРБ като популизъм, а Мика Зайкова от ИТН разкритикува също предложението на ГЕРБ и ги обвини, че след като 12 години, докато са били на власт, са били забравили за пенсионерите, а сега предлагат популистки нереалистични неща.

 

 

Завишават разходите на ДОО с 200 млн. лв.

 

 

Разходната част на бюджета на ДОО ще бъде завишена с 200 млн. лв., обясни след съвета председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Депутатите решили, че пенсионерите ще получат допълнителни средства по следващите 3 месеца. Самата пенсия остава на нивото, на което е в момента плюс допълнителните пари. В какъв размер ще бъдат те, предстои да гласуваме, каза още Десислава Атанасова.

 

Тя увери, че актуализацията на бюджета не се бламира и няма коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС. Всички думи за коалиция не звучат актуално и правдоподобно, като продължаваме с гласуването на актуализацията и залата решава как да се разпределят разходите съобразно приходите, обясни Атанасова.

В продължение на час и половина депутатите дебатират първия текст от актуализацията на бюджета на общественото осигуряване, в която ресорната комисия в парламента предлага от 1 октомври минималната пенсия да се увеличи от 300 на 370 лева, а останалите – със средно 12.5%. Комисията не подкрепя предложения на БСП и групата на Мая Манолова за увеличение на обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 г. от 380 на 650 лева.

 

 

Бившият финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев призова с актуализацията на бюджета да не се залагат дългосрочни стратегии за следващото управление и предложи 70 лв. за всички пенсионери до края на годината. Партията не подкрепя увеличението на пенсиите, но предлага добавката да стане от 50 на 100 лв. Той обаче бе критикуван и от „Има такъв народ“, и от БСП, че по време на управлението на ГЕРБ направили половината пенсионери с минимална пенсия. Според „Демократична България“ добавката от 50 лв. не е спряна от ГЕРБ заради изборите т.г.

 

 

Най-възрастният депутат Мика Зайкова от „Има такъв народ“ се обърна към бившите управляващи с думите: „Вие 12 г. бяхте на власт и бяхте забравили, че в тази страна има пенсионери. И те 12 г. не получиха актуализация на своите пенсии и бяха принудени да мизерстват“.

 

 

Източник: dnevnik.bg, news.bg, mediapool.bg, Гласове

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024