Политика

Страните от Г-20 договориха 70% ваксинация на световното население до 7-8 месеца

Страните от Г-20 договориха 70% ваксинация на световното население до 7-8 месеца

 

big_pexels-photo-8488619

 

Страните от Г-20 искат да се извърши 70% ваксинация на световното население до 7-8 месеца. Министрите на здравеопазването и на финансите го поставиха като цел днес, предават световните медии.

 

 

 

„За целта ще са необходими 20 милиарда долара“, заяви директорката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

 

 

„За да подпомогнем постигането на глобалната цел поне 40 процента от населението във всички страни до бъде ваксинирано до края на тази година и 70 процента до средата на 2022 г., ще предприемем подпомагащи мерки с цел повишаване на доставките на ваксини и основни медицински продукти и материали за развиващите се държави и за премахване на съответните пречки в доставките и финансирането“, се казва в комюнике на министрите от Г-20, цитирано от медиите.

 

 

 

В текста пише още, че групата на най-големите икономики в света ще създаде съвместна финансово-здравна работна група.

 

 

Една от целите ѝ ще е да подобри диалога и глобалното сътрудничество по въпроси, отнасящи се до готовността за превенция и реакция срещу пандемии.

 

 

 

Тя също така ще поощрява обмена на опит и добри практики, ще изготвя споразумения за координация между финансовите и здравните министерства, ще насърчава общи действия, оценка и справяне с извънредни здравни ситуации и ще насърчава ефективното управление на ресурсите.

 

 

 

Министрите казаха, че създават новия орган, защото пандемията от Covid-19 е разкрила “значителни недостатъци“ в способността на света да координира своя отговор.

 

 

 

Те обещаха да подкрепят „всички съвместни усилия“ за осигуряване на достъп до безопасни, достъпни, качествени и ефективни ваксини, терапевтични средства, диагностика и лични предпазни средства, особено в страните с ниски и средни доходи.

 

 

 

За да постигнат целите за ваксинация, те заявиха, че ще работят за увеличаване на предлагането на ваксини и основни медицински продукти и суровини в развиващите се страни, като същевременно премахнат ограниченията за доставките и финансирането, но не предоставиха конкретни подробности.

 

 

Те също така призоваха за повишаване на устойчивостта на веригите за доставки чрез доброволни центрове за трансфер на технологии в различни региони, като новосъздадените mRNA- хъбове в Южна Африка, Бразилия и Аржентина, и чрез споразумения за съвместно производство и договорености.

 

 

Призивът за доброволен трансфер на mRNA технология означава, че преговорите относно идеята за временен отказ от права на интелектуална собственост върху ваксини и терапии срещу Covid-19 – първоначално предложени от Южна Африка и Индия, а сега подкрепяни от Съединените щати – остават нерешени в рамките на Световната търговска организация.

 

 

 

Германският финансов министър Олаф Шолц каза, че Г-20 не е обсъждала патенти.„Имаме много ваксини, налични по целия свят, но реалността е, че все още има области в света, където делът на ваксинираните е много нисък“, каза Шолц пред журналисти в кулоарите на срещата на върха

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024