ОБЩЕСТВО

СЗО: Болните с К-19 в България масово са лекувани с антибиотик без никакъв смисъл

СЗО: Болните с К-19 в България масово са лекувани с антибиотик без никакъв смисъл

 

1920x1080

 

 

Безсмислено е даван антибиотик на огромна част от болните с  К19 у нас.

 

 

 

В списъка с безплатни лекарства от Covid зоните има антибиотици, неподходящи за хора със средно тежко протичане на вирусната инфекция. Данните са част от проучване на Световната здравна организация.

 

 

Според данни от Световната здравна организация, цифрите в България са смущаващи. 70% от пациентите с COVID са получили от лекуващия лекар рецепта с антибиотик, коментира Михаил Околийски от офиса на организацията у нас пред БНР.

 

 

 

„Само в 7 процента от случаите има насложена бактериална инфекция, която трябва да бъде лекувана с антибиотици. В случаите, лекувани в болница, се подхожда отговорно към антимикробната резистентност“, каза той.

 

 

 

На фона на целия Европейски съюз, където се прилага предимно симптоматично лечение на COVID, то у нас цифрите показват друго – ръст на антибиотична употреба с 30%.

 

 

 

COVID зоните у нас също предлагат за средно тежките случаи на заболяването предписване на антибиотик, което според доц. Иван Иванов от Лабораторията по контрол и мониториране на антибиотичната резистентност към Националния център по заразни и паразитни болести, е излишно:

 

 

 

„При леки и тежки случаи, според всички препоръки на Европейския център по контрол на заболяванията, СЗО и други организации, в леките и в средно тежките случаи на Covid не трябва да се използват антибиотици“.

 

 

 

Нужен е контрол върху предписването, който би могъл да се осъществи само ако се въведе електронна рецепта за всички лекарства, не само за тези по Здравна каса, допълва Михаил Околийски.

 

ОТ ФОРУМИТЕ:

 

 

 

Всеки организъм по различен начин реагира, затова антибиотиците са необходими за някои, а излишни за други Крайните изказвания са вредни

 

 

 

Без да съм доктор ще им отговоря ,че освен К19 заедно вървят и странични инфекции, които се влияят от антибиотик.И здравната каса като каже нещо 99% е лъжа.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

драма

Страшна драма в Бургас: Самотна майка увисна на една ръка от балкона, ужасът е бил… СНИМКИ

май 9, 2024
original

Румен Радев поздрави „Безсмъртния полк“, шествието се проведе въпреки забраната на Терзиев / СНИМКИ

май 9, 2024
991-ratio-petyr-bochukov

Тъжна вест: На 8 май си отиде един от най-изявените български журналисти

май 9, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024