Политика

”Сиела Норма”: Няма нови машини, това е фалшива новина!

”Сиела Норма”: Няма нови машини, това е фалшива новина!

mashini_bgnes
”Няма нови машини, това е фалшива новина. Тези 199 са същите машини, които бяха коментирани като 150, пристигнали на летище ”София”, към тях се добавят 36, пристигнали 10-на дни по-рано преди да почне тази шумотевица. Другите 13 са останали от пролетта. Общо 427 машини има за резервни нужди извън склада на ЦИК”.

Това заяви Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“, относно 199-те машини за гласуване, които не са предназначени за предстоящите избори, а се намират в склад на фирмата-доставчик „Сиела Норма“.

 

 

 

Пред Нова телевизия той подчерта, че на фона на 13 000 машини, доставени на Комисията, това изглежда доста нормално количество.

 

 

 

По-рано тази сутрин говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че от комисията са изненадани от новината за „новите 199 машини“.

 

 

„Обработили сме около 5-6000 машини, около 150 имат нужда от ремонт. Ето защо ни трябват около 400 резервни“, заяви Тодоров.

 

 

По думите му още от началото на февруари „Сиела Норма“ е поддържала такива наличности на машините, просто ЦИК не са искали справка.

 

 

„Пролетта тези допълнителни машини са били 400, защото устройствата за изборите са били 10 000. Тъй като осигуряваме гаранционна поддръжка и на машините, продадени от „Информационно обслужване“ на ЦИК, през лятото сме увеличили наличността. Количествата са задължителни, ако ги нямахме, някой трябваше да ни санкционира“, коментира Тодоров.

 

 

Представители на ГЕРБ се включиха на живо във Фейсбук след полунощ заради случая. Бившите управляващи също настояха за намесата на Бойко Рашков. „Г-н Рашков е човекът, който трябва да излезе и да даде обяснения за всичко, което се случва, защото сме на път да се окажем с провалени избори и отговорността за това ще се носи от него”, обяви кандидат-депутатът Тома Биков.

 

 

 

Имаме въпроси, чийто отговори трябва да разсеят съмненията за манипулиране на вота. И тези отговори трябва да дойдат от правителството. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод скандала с новопоявилите се 199 незаконни машини за гласуване, открити снощи в склад на транспортното училище в София. 

 

И изброи въпросите към шефа на НАП и шефа на Агенция „Митници“:

– през коя граница са минали машините

– какви документи са представени пред Митниците – по какъв договор, платено ли е ДДС, за реекспорт ли са или за вътрешна употреба.

 

 

 

Правителството да излезе и да каже на какво основания тези машини се намират в този склад, настоя Нинова.

Тя подчерта, че по закон никакви машини не могат да се ползват за ремонти по време на изборите. „Ако се появи технически проблем, се минава на хартия, а не се сменят части“, заяви Нинова.

 

 

 

Нова тв, Фрог нюз, Епицентър

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024