Политика

Разследват шефа на ГДБОП за натиск върху наблюдаващи прокурори за АМ „Хемус“

Разследват шефа на ГДБОП за натиск върху наблюдаващи прокурори за АМ „Хемус“

a9c888e20aa2aeef8c3fb36f6ef9c1df

 

Директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР Калин Стоянов е разследван за оказван натиск върху прокурорите по делото за пране на 53 млн. лв. от магистрала ”Хемус”. Това обяви по време на извънреден брифинг шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

 

 

 

„Бе упражнен безпрецедентен натиск върху наблюдаващите прокурори“, това заяви говорителят на СГП Десислава Петрунова по повод разследването около магистрала „Хемус“.

 

От прокуратурата уточниха, че на 6 декември е повдигнато обвинение и е задържан обвиняем за срок от 72 часа.

 

„На 9 декември е заявено искане за промяна на мярката – постоянно задържане под стража. Непосредствено след внасянето на искането за мярката задържане под стража, на същия ден – 9 декември, в СГП е била проведена среща между двамата наблюдаващи прокурори по делото и оперативни работници, като на тази среща наблюдаващите прокурори са били уведомени устно, че обвиняемият желае да даде показания по делото.

 

 

На следващия ден в СГП е постъпило искане с разпореждане обвиняемият да бъде доведен в сградата на ГДБОП за събота и неделя, за да му бъде проведен разпит.

 

Вечерта в петък обаче наблюдаващият прокурор по делото е получил обаждане на ръководителя по делото от разследващите органи, че обвиняемият иска да даде показания пред прокурор. Той се е срещнал с разследващите органи по делото.

 

Самият обвиняем обаче се отказва от намеренията си и заявява, че не знае защо е извикан.

 

 

Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност. Наблюдаващият прокурор отговаря, че извънсъдебни договорки са в противоречие със закона и тя няма как да участва в тях“, поясни говорителят на СГП Десислава Петрунова.

 

 

Скандалът е огромен, защото става ясно, че в събота в сградата на ГДБОП са били извикани наблюдаващите прокурори от които е поискано да осигурят изменение на мярката за неотклонение на Колев, която е „домашен арест“ в по-лека, а през януари 2022 г. да му бъде разрешено да напуска страната, съобщава БЛИЦ.

 

 
Същото искал и адвоката на обвиняемия.

 

 
Това означава, че на практика – директорът на ГДБОП и адвокатът на обвиняемия настояват за едно и също нещо, нищо че са от двете страни на правораздаването.

 

Блиц

Политика

More in Политика

phpviaxb0_559x345

Христо Иванов: „Пачавра леке не хваща“ – Пеевски иска да въвлече всички в отвратителен скандал

февруари 23, 2024
big_russia-2123697_1280

Спират инвестициите от Русия със закон, можели да „навредят на нац. сигурност и обществения ред в страната“

февруари 23, 2024
1010x570

Митрофанова: Навални е агент на ЦРУ и МИ-6, Русия няма интерес от смъртта му / СНИМКИ

февруари 22, 2024
big_2238

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

февруари 21, 2024
1010x570

Борисов отговори на ПП-ДБ: Незряло и неприемливо, искат да си делкаме държавата / ВИДЕО

февруари 21, 2024
2112855085

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

февруари 20, 2024