Политика

Разследват шефа на ГДБОП за натиск върху наблюдаващи прокурори за АМ „Хемус“

Разследват шефа на ГДБОП за натиск върху наблюдаващи прокурори за АМ „Хемус“

a9c888e20aa2aeef8c3fb36f6ef9c1df

 

Директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР Калин Стоянов е разследван за оказван натиск върху прокурорите по делото за пране на 53 млн. лв. от магистрала ”Хемус”. Това обяви по време на извънреден брифинг шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

 

 

 

„Бе упражнен безпрецедентен натиск върху наблюдаващите прокурори“, това заяви говорителят на СГП Десислава Петрунова по повод разследването около магистрала „Хемус“.

 

От прокуратурата уточниха, че на 6 декември е повдигнато обвинение и е задържан обвиняем за срок от 72 часа.

 

„На 9 декември е заявено искане за промяна на мярката – постоянно задържане под стража. Непосредствено след внасянето на искането за мярката задържане под стража, на същия ден – 9 декември, в СГП е била проведена среща между двамата наблюдаващи прокурори по делото и оперативни работници, като на тази среща наблюдаващите прокурори са били уведомени устно, че обвиняемият желае да даде показания по делото.

 

 

На следващия ден в СГП е постъпило искане с разпореждане обвиняемият да бъде доведен в сградата на ГДБОП за събота и неделя, за да му бъде проведен разпит.

 

Вечерта в петък обаче наблюдаващият прокурор по делото е получил обаждане на ръководителя по делото от разследващите органи, че обвиняемият иска да даде показания пред прокурор. Той се е срещнал с разследващите органи по делото.

 

Самият обвиняем обаче се отказва от намеренията си и заявява, че не знае защо е извикан.

 

 

Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност. Наблюдаващият прокурор отговаря, че извънсъдебни договорки са в противоречие със закона и тя няма как да участва в тях“, поясни говорителят на СГП Десислава Петрунова.

 

 

Скандалът е огромен, защото става ясно, че в събота в сградата на ГДБОП са били извикани наблюдаващите прокурори от които е поискано да осигурят изменение на мярката за неотклонение на Колев, която е „домашен арест“ в по-лека, а през януари 2022 г. да му бъде разрешено да напуска страната, съобщава БЛИЦ.

 

 
Същото искал и адвоката на обвиняемия.

 

 
Това означава, че на практика – директорът на ГДБОП и адвокатът на обвиняемия настояват за едно и също нещо, нищо че са от двете страни на правораздаването.

 

Блиц

Политика

More in Политика

big_000000000000_2_1fe

Кирил Петков за 70-те руски дипломати: Решението не е мое

юни 29, 2022
генчовска980x551_1654333199

Нов скандал: Генчовска не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати

юни 29, 2022
ninova-basna-spirame-pregovorite-s-prodaljavame-promanata-i-iskame-zasedanie-na-ksns-1

БСП: Стопираме всякакви преговори с Петков за правителство. Радев да свика КСНС (ВИДЕО)

юни 29, 2022
zaharova2_bgnes

Захарова обеща отговор на изгонените от България руски дипломати

юни 29, 2022
пушекbig_imiddle_768x432-compressor-300x169798

В. Енчев: Черен дим над руското посолство, очевидно се горят документи, това става само по 2 причини…

юни 29, 2022
гунчеваphpwjvrpc_559x345

Гунчева се отказа да напуска парламента, става независим депутат

юни 29, 2022