ОБЩЕСТВО

От днес у нас ще ваксинират и деца над 5 години

От днес у нас ще ваксинират и деца над 5 години

big_pexels-photo-8488619

 

 

От днес у нас ще ваксинират и деца над 5 години, съобщава БНТ. Първият град, където това ще се случи, е Велико Търново. Това стана възможно след като първата пратка с такива ваксини пристигна вече в България.

 

 

Имунизацията ще се случва с педиатър и в определени пунктове. Флаконите изглеждат различно, а дозата е една-трета от тази за възрастните. Предстои днес да бъдат публикувани и подробности за прилагането им.

 

„Нямаме нищо против ваксинацията на деца над 5-годишна възраст срещу коронавирус. Има проведени изследвания. Последното, върху което е стъпила ЕМА обхваща 2000 деца Доказана е ефективността и безопасността на ваксината и че предпазват децата от развитието на коронавирус“, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова по bTV 

 

 

Според началника на Клиниката по педиатрия в болница „Токуда“ д-р Калин Лисичкин трябва да се вземе съотношението полза и риск и препоръчителна ваксинацията на деца с хронични заболявания.

 

 

 

Математически модел показва, че 50 деца на 1 млн. стават жертва на коронавируса и така с имунизацията им у нас ще спасим между 25 и 30 живота, допълни Лисичкин.

Ваксинацията на децата трябва да бъде обвързана с нефармацевтични мерки като премахването на маските и уверението, че ще ходят на училище. Това ще допринесе за успеха на имунизационната кампания, смята Лисичкин.

 

 

„Ваксинираните ще имунизират и децата си. Не трябва да обвиняваме тези, които не са се ваксинирали. Убедила съм се, че те са грамотни и образовани, но се страхуват, а причината за това са разнопосочните послания за ваксините срещу коронавирус. Необходима е широкомащабна информационна кампания, която да е научна основа. Трябва да можем да отговорим на всеки въпрос, който ги притеснява“, коментира д-р Николова.

 

 

 

Като пример тя даде множество родители, които са поискали да ваксинират децата си срещу менингит след смъртния случай с дете в детска градина, което показва, че няма генерален страх срещу ваксините, а само срещу препаратите срещу коронавирус.

 

 

 

По думите ѝ с най-високо доверие у нас се ползват общопрактикуващите лекари и фармацевтите и те трябва да се включат в кампанията. А посланията към младите хора трябва да се отправят в социалните мрежи, където те ще достигнат до тях.

 

 

 

Ваксината е безопасна, но не е безрискова. Като всяко друго лекарство, също да кажем, винаги има риск от усложнения. Тук рисковете са относително малки. Във връзка с този миокардит при РНК ваксините, който се наблюдава при млади хора и тийнейджъри. 54 на 1 милион развиват лек миокардит, който преминава в рамките на няколко дни. Но рискът от тежък миокардит при COVID-19 е 37 пъти по-висок. Така бих ги убеждавал да се ваксинират“, каза д-р Лисичкин.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1719320360-sistemen-bufer-6

Пак жестока касапница на пътя: Млад полицай е загинал в мелето, почернило Варна. Детенцето му е в реанимация / СНИМКИ

юни 25, 2024
960x540

Посланикът на САЩ: Москва разбра, че България вече не е лесна мишена – благодарение на нашето сътрудничество

юни 25, 2024
big_big_big_big_d32f5b4e71fa344583be0931e8914043-27aed9c

БСП след срещата с президента: Ще говорим с всички, ако се стигне до трети мандат

юни 25, 2024
snajperisti-bankya

Радев разпорежда проверка дали снайперисти пазят къщата на Борисов в Банкя

юни 24, 2024
big_naxos-8021321_1920111

Мила Роберт, която стъпка българското знаме на прайда в София: Извинявам се, искам да върна времето назад

юни 24, 2024
Image_18257572_40_0

Атанас Атанасов попита Румен Радев защо има снайперисти около къщата на Бойко Борисов

юни 24, 2024