Политика

Ескалация! НАТО се готви за най-лошото, праща испански боен кораб и изтребители в България

Ескалация! НАТО се готви за най-лошото, праща испански боен кораб и изтребители в България

 

big_244303652_3103259416665590_66012486540217562_n

 

 

Отношенията между Русия и Запада са „по-лоши от всякога“: 100 000 руски войници са разположени близо до границата с Украйна и „не само Киев се страхува от инвазия“, пише Der Spiegel. Говорейки пред списанието и фондация Кьорбер, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди: „Има реална опасност“, предава Фокус.

А днес дойде и новината от руското Външно министерство, което настоява НАТО да се изтегли от България и Румъния, което е сред руските искания като гаранции за сигурност.

Столтенберг изрази загриженост за „сериозността на ситуацията“. Според него, освен разполагането на войски близо до границата и руското разузнаване е много активно в Украйна. Москва „се опитва да дискредитира украинското правителство по различни начини“, убеден е генералният секретар на НАТО.

 

В случай на ескалация в Европа Северноатлантическият алианс е готов да приведе в бойна готовност голям брой военни части за кратък период от време. Въпреки това, смята Столтенберг, е необходимо да продължим да разчитаме на диалога.

 

„Ние не искаме да водим война, ние искаме да я предотвратим“, подчерта генералният секретар на НАТО.

 

В същото време, предполага Столтенберг, военният алианс „трябва да се подготви за най-лошото“. Русия е в състояние да повлияе на Украйна по много начини: да нанесе ракетен удар, да започне кибератака или да организира дребномащабни събития в Крим. „Трябва да сме готови да реагираме на други сценарии, а не само на голяма офанзивна операция“, отбелязва Столтенберг.

 

Ултиматумът на Русия към НАТО изтича тази седмица: Москва изисква, наред с други неща, гаранции, че Украйна няма да бъде приета във военния съюз. Столтенберг каза, че е готов да се срещне с руската страна и да представи свои предложения. Според него „всичко“ може да се обсъжда, но никой „няма да прави компромис с основните принципи на Алианса“.

 

 

 

След днешната депеша от Москва, която настоява НАТО да изтегли бойните си части и техника от България и Румъния, последва нова офанзива. 

 

Испания изпрати военни кораби, за да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море на фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна. 

 

 

Правителството в Мадрид обмисля и изпращането на изтребители в България, стана ясно от изказване на министъра на отбраната на страната Маргарита Роблес, цитирано от Ройтерс, предаде Нюз.бг.

 

 

Един миночистач вече е на път, а една фрегата ще отплава до три или четири дни, каза Роблес пред репортери.

 

 

„Русия не може да казва на никоя страна какво да прави, така че НАТО ще защитава и ще отстоява суверенитета на всяка страна, която може или иска да се присъедини към Алианса“, коментира още тя, като добави, че все пак Испания предпочита „изключително дипломатически отговор“ за разрешаване на конфликта.

 

 

Испанският принос към военното разполагане на НАТО в Източна Европа идва, след като външният министър Хосе Мануел Албарес и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъдиха координиран отговор на заплахата за Украйна от страна на Русия на среща във Вашингтон във вторник.

 

 

Русия е струпала десетки хиляди войници по границите си с Украйна и западните държави се опасяват, че Москва планира нова инвазия срещу страната.

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024