Политика

Ген. Румен Миланов: Кирил Петков сам влиза в капан, но защо службите мълчат

Ген. Румен Миланов: Кирил Петков сам влиза в капан, но защо службите мълчат

big_563d2

 

 

 

Ген. Румен Миланов направи коментар на последните действия на премиера.

 

 

„През 1975 г. попитах един измамник как успява и той отговори, че е използвал пропуските на закона и слабостите на хората. Голям синтенс за мен. Когато се създаде БОРКОР да има привлечени служители от всички ведомства и да се работи по всички проекти, а не да се организира щатна структура. Изцяло съм го копирал от държави за развита система за управление и противодействие на корупцията. Това е германски опит, те работят по този начин, Великобритания работи по този начин. Бяхме решили НСБОП да работи със служители от Великобритания, но уви не се реализира в този конспект. В БОРКОР беше важен софтуерният анализ на информацията, имаше и хардуерен продукт. Да използваме технологията, както и анализът на експертите“.

 

 

 

Той е бил и директор на Комплексен кибернетичен модел за централно планиране и разработване на ефективно действащи мерки и системи от мерки срещу корупцията БОРКОР.

„Въпросът е дали технологията на работа за борба с корупцията е достатъчно добра. Важно е да се запознаят и с нашия опит. До този момент никой не ме е потърсил за съветник. БОРКОР събираше информацията, анализираше информацията. Това беше инструмента на Министерски съвет и министър-председателя“, каза още той.

 

 

 

„Ако бъде привикан министър-председателят за разпит, има служби за това нещо, има достатъчно институции, където тази информация може да е добре синтезирана. Информацията на БОРКОР все още съществува. Има институционален феодализъм и те коментират, че конкретна информация е нечия собственост, но тя е на държавата, защото е събрана чрез бюджета“, коментира ген. Миланов.

 

 

 

„Има елемент на класифицирана информация, на секретност, но ако не се обединят да работят екипно, няма да има резултат. Имаше модел, за да се работи срещу наркотиците. Имахме информация и за Брендо, не мога да коментирам, защото е класифицирана информация. Случаят с швейцарската банка не може да стане само с един небрежен служител. Това е система, как иначе ще тръгнат милиони“, коментира той.

 

 

 

„Нямаме нужда от подмяна, а от промяна. Трябва да спазваме демократичните принципи, но не като клише, защото този подход може да стане деградивен. Държавата не искаше да се справи с мутрите. Строителите на държавата, но и не малка част, не желаеха да се постигне този резултат. Баналният изказ е да видим резултатите, но те са притиснати от времето и може да направят грешка. Защо министър-председателят казва, че те са 20 човека, които ги знаем, защото той сам влиза в капан. Има начин да излезе от него с медийни публикации, но той е министър-председателят, а къде са службите да го подкрепят с тази информация. Той е министър-председател, службите са му подчинени“, каза още ген. Миланов, пише dunavmost.com.

Политика

More in Политика

big_big_2a01

Киро Брейка: Аз вкарах “Величие” в парламента. БКП и Живков пазеха децата на България, бездарници ни управляват 35 години

юни 15, 2024
f980e376f04a422999843e668d8cb47a

Националният съвет на БСП излезе с обръщение

юни 15, 2024
30514a460219aa90ae4f7dfd52a7f7f1

Отново пращаме „още излишно за българската армия военно оборудване и техника“ на Украйна

юни 14, 2024
Image_18177977_40_0

Радев поиска начална военна подготовка за младите

юни 14, 2024
big_2f10

Як скандал в ефир: Шефът на „Величие“ жегна Цветанка Ризова за любовник, плаши със съд

юни 13, 2024
ицето иванов

Христо Иванов с голямо прозрение: Америка губи стратегическата си инициатива в Черно море

юни 13, 2024