Политика

Гешев: Мафията тържествува, че пари за прокуратурата отиват в БАН

Гешев: Мафията тържествува, че пари за прокуратурата отиват в БАН

 

20210722070701_img_70962

 

 

Заради орязването на бюджета на държавното обвинение няма да има дела в съда, заплаши главният прокурор

 

 

Главният прокурор Иван Гешев определи като „тържество на мафията“ намерението на управляващите да се намали бюджета на прокуратурата с 23 милиона лева, които да бъдат прехвърлени към БАН. „Съжалявам, че ще го кажа – дано не е някакво дребнаво политическо заяждане, цената, за което отново ще платят българските граждани“, коментира Гешев, цитиран от „Лекс„.

 

 

Въпросната сума от 23 млн. лева представлява около 6% от годишната финансова рамка на държавното обвинение. Според главния прокурор обаче намалението ще се отрази върху работата на съдебната система.

 

 

„Това, което ще се случи, е, че няма да има пари за експертизи. Резултатът е, че няма да има дела, внесени в съда, това ли искат българските граждани, искат българската престъпност, организираната, вероятно, но не и българските граждани. Няма да има пари за преводи. Няма да има пари за режийни разходи на прокуратури, т.е. ако мога да се изразя така образно, ще затвори някоя прокуратура. Ако някой нарича този подход реформиране на прокуратурата, за мен това е смешно“, категоричен е Гешев.

 

 

 

Решението да се увеличи бюджета на БАН за сметка на прокуратурата е мотивирано с това, че възнагражденията на учените изостават от тази категория персонал в държавните висши училища. „През последните 5 години се наблюдава промяна в структурата на академичния състав в БАН, като за този период на мястото на пенсионирани учени са назначени 130 млади учени“, аргументират се управляващите.

 

 

 

Очаква се въпросът с бюджета на прокуратурата да бъде обсъден днес на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, който се председателства от правосъдния министър Надежда Йорданова. Тя вече изрази мнение, че парите за държавното обвинение не отговарят на резултатите му. „Бюджетът на прокуратурата за тази година е малко над 330 млн. лева. Имаме ли усещане за справедливост в обществото. Имаме ли наказани за корупция по високите етажи? Не, нямаме“, заяви тя през декември.

 

Сега

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024