Политика

Скандал: Джамбазки втрещи европарламента с нацистки поздрав

Скандал: Джамбазки втрещи европарламента с нацистки поздрав

0caa687b68e510d252d28c1c52881886

 

 

 

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който само преди броени дни бе избран за лидер на ВМРО, се оказа в епицентъра на международен скандал, който може да му коства дори евродепутатското място. Джамбазки направи тази вечер подобие на хитлеристки поздрав в пленарната зала на Европарламента в Страсбург и бе предупреден от председателката на ЕП Роберта Мецола (Малта), че след проверка може да бъде наказан строго.

 

 

Ангел Джамбазки бе единственият евродепутат от България, който се изказа в дебата за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона след решението на Съда на ЕС, че такъв механизъм може да действа законно в Евросъюза. Българинът говори пламенно в защита на Унгария и Полша, които са потенциално визирани като първи мишени на този нов механизъм.

 

 

В края на словото си той неочаквано извика: „Да живее Орбан!“, „Да живее Качински“, „Да живее Европа на нациите“. След това язвително подкани присъстващите в залата: „Започвайте да викате „У-у-у!“, хайде“ и напусна трибуната.

 

 

Докато се оттегляше към мястото си, Ангел Джамбазки се извърна на стълбите и протегна дясната си ръка с изпъната напред длан. Подобен поздрав е характерен за нацистите и се смята за изключително неуместен в Европа. Камерите на няколко световни телевизии запечатаха недвусмисления му жест.

 

 

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола бе втрещена от проявата. Тя на момента прекъсна следващия оратор, за да заяви: „В тази зала не са допустими никакви нацистки и фашистки знаци. Това е възмутително! Ще направим проверка и ако е така, ще наложим строго наказание на г-н Джамбазки“. Според журналисти, базирани в Брюксел, може дори да започне процедура по отстраняването му като евродепутат, която е сложна, но не и невъзможна.

 

 

Председателката на ЕП Роберта Мецола бе видимо възмутена от хитлериския поздрав на Ангел Джамбазки в сградата на европарламента. Тя заплаши българина със „строго наказание“

 

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024