СВЯТ

Ексклузивна новина: Издъхна откривателят на СПИН и ковид скептик – великият Люк Монтание

Ексклузивна новина: Издъхна откривателят на СПИН и ковид скептик – великият Люк Монтание

 

896-504-liuk-montanie

 

 

Изтъкнатият учен, нобелов лауреат и откривател на ХИВ-вируса – вирусологът проф. Люк Монтание, е починал днес, съобщи френското издание FranceSoir.

 

 

Той си е отишъл на 89-годишна възраст в американската болница в Ньой сюр Сен. Доктор Жерар Гийом – един от най-верните му сътрудници, съобщи пред изданието, че проф. Монтание „си е тръгнал с мир, заобиколен от децата си“.

 

 

 

Люк Монтание беше биолог и вирусолог, но преди всичко човек със забележителен интелект, който живееше за науката. Освен че беше номиниран за Нобелова награда за медицина през 2008 г. за откриването на вируса на СПИН, той работи с най-големите научни институти в света – почетен изследователски директор в CNRS, професор в Института Пастьор, директор на Центъра за молекулярна и клетъчна биология в Queens College на Градския университет в Ню Йорк, директор на изследователски институт в Jiao-tong University в Шанхай.

 

 

Проф. Монтание подкрепяше Академията на науките, както и Националната медицинска академия чрез своите изследвания в продължение на много години. За това той е получил безброй награди и признания, пише френското издание.

 

 

„Въпреки напредналата си възраст и въпреки всички критики, които понесе през есента на живота си, особено от част от научната общност, Люк Монтание винаги се е борил за свободна наука. Имахме късмета да го посрещнем няколко пъти във FranceSoir и бихме искали да му отдадем всички почести, които му се дължат“, добавя изданието.

 

 

 

Новината за кончината на нобеловия лауреат беше потвърдена и от неговата дългогодишна сътрудничка – генетикът проф. Александра Хенрион-Код, която написа днес в Туитър два поста: „Пожелавам на семейството и близките му комфорт, смелост и много мир в лицето на тази силна тъга. Призовавам за национален траур, защото Франция загуби изключителен учен с чувство за служба на нацията, готов да плати цената за истината“.

 

 

„Той просто се жертва за задачата да спаси това, което все още може да бъде спасено. Човек с рядка интелигентност, любопитен към всичко и осъзнаващ значението на това да служиш до края. Верен на науката до края. Силна болка и огромна благодарност. Благодаря ви, уважаеми професоре“, пише тя в другия си туит.

 

 

Последната публична поява на проф. Люк Монтание беше на 15 януари тази година на протеста срещу Covid сертификатите и ваксините в Милано, където бе специален гост и изнесе реч пред събралото се множество, седнал в инвалидна количка.

 

 

 

На площада пред демонстрантите той заяви: „Противно на казаното, тези ваксини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес. Това доказват не само научните експерименти, но и тестовете върху болните“.

 

Лупа бг

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024