Политика

Министерството на туризма платило по 60 лева за книжки с лика на Ангелкова, чудят се какво да ги правят

Министерството на туризма платило по 60 лева за книжки с лика на Ангелкова, чудят се какво да ги правят

 

phpt9d9sx_559x345

 

 

 

 

Депутатите от управляващото мнозинство и опозицията успяха да се скарат дори и по текстовете на законопроект, по който имат принципно съгласие. Става дума за промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и помощта от 35 евро за туроператорите за всеки турист, който дойде на почивка у нас със самолет. Тя бе спряна след промени, гласувани от предишното Народно събрание.

 

 

 

По темата бяха внесени два законопроекта – на бившия министър на туризма Николина Ангелкова и нейни колеги от ГЕРБ, както и втори – на Министерски съвет.

 

 

 

Двете предложения гарантираха, че Министерството на туризма ще предоставя на туроператори с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Според правителственият законопроект помощите ще се изплащат следващите две години, а в този на Ангелкова „мизата“ бе вдигната на 3 години.

 

 

 

Въпреки че предложенията на ГЕРБ и МС са почти идентични и въпреки уверенията на депутати от управляващото мнозинство, че ако и след изтичането на двете години мярката ще бъде удължена и през следващата, в пленарната зала неочаквано се стигна до разгорещен спор.

 

 

 

Всичко започна с представянето на законопроекта на ГЕРБ, което направи вносителят Николина Ангелкова. Тя заяви, че коалиционен партньор на ПП (б. ред. – визираше ИТН) с промени през септември е блокирал субсидията.

Това изявление вбеси Ива Митева от ИТН, която контрира, че предложението, което спря субсидията, е именно на бившия министър на туризма от кабинета „Борисов“ 3 – Николина Ангелкова.

 

 

 

 

 

Опитвате се да поправите нещо, което сама сте предизвикала„, каза Митева.

 

 

 

Ангелкова пък се оправда, че предложението ѝ е било редактирано незнайно от кого през нощта. Митева обаче извади законопроекта и посочи, че последната редакция е от 22:59 ч. на 3 септември 2021 г. и под него стоят подписите на Ангелкова и Росица Кирова.

 

 

 

Аз съм в шок, ужас и потрес„, заяви председателят на комисията по туризъм Илин Димитров.

Той допълни, че е изумен от опита на Ангелкова да обвини друг за свои грешки.

„Трябва да платим 25 млн. лв. по мерки, спрени от г-жа Ангелкова„, каза още Димитров.

 

 

Настимир Ананиев от ПП пък разкритикува Ангелкова, че е похарчила публични средства за луксозни книжки за по 60 лв. с лика ѝ вътре. По думите му те се намират в комисията по туризъм и все още се опитват да ги преброят.

 

 

 

„Чудят се какво да ги правят“, каза той и призова Ангелкова, ако иска да ги плати и да си вземе готовия продукт.

 

 

Ананиев нападна бившия министър и заради това, че за 7 седмици е задала над 300 въпроса до министри. Според него така тя се опитва да затрупа администрацията с  безсмислени въпроси и да блокира работата на институциите да й с това да й отговарят на въпроси.

Тя пък се защити и заяви, че това е работата на народните представители.

 

 

 

 

В крайна сметка законопроектът на ГЕРБ-СДС беше отхвърлен, а този на МС бе приет на две четения в рамките на деня със 174 гласа „за“, 0 „против“ и 2 „въздържал се“.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024