Политика

Нинова: Идеята на премиера за закриване на ДКК е грешка. Искам проверка (ВИДЕО)

Нинова: Идеята на премиера за закриване на ДКК е грешка. Искам проверка (ВИДЕО)

 

 

 

нинова560x315

 

Големият проблем е в лобисткото законодателство, посочи вицепремиерът Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. Всичко е заровено в тази сграда, каза тя, имайки предвид Народното събрание. Според нея не може да се разследват нарушения, направени по лобискко закон, защото те се оказват напълно „законни“.

 

Шефът на борда на Държавната консолидационна компания сам си е подал оставката, каза още Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.
Нинова обясни, че след това е решила да смени и останалите членове на борда. Според нея идеята на Кирил Петков да се премахне ДКК, а всички държавни дружества да преминат на подчинение към министъра на икономиката, е трудно осъществим, тъй като техният капитал е в ДКК, на базата, на която компанията оперира и с кредитни ресурси. Една такава трансформация ще предизвика сътресения. Тя посочи, че е поискала пълна проверка на ДКК и чака резултатите от Сметната палата.

 

„Не е лесно с лека ръка да кажем – разпускаме ДКК. Такава реформа би била сложна“, обясни Нинова.

 

И добави:
“По принцип всичко е възможно и може да се направи по закон и както трябва, но според мен би затруднило основната ни цел – оздравяването на държавните предприятия, което за мен е първостепенна задача.“

 

 

 

Припомняме, че още докато беше служебен министър Кирил Петков се обяви за закриване на ДКК. „Държавната консолидационна компания е излишна и трябва да влезе в ликвидация“, заяви той през август 2021 след като  Сметната палата излезе с доклад, в който се твърди, че държавата не е стопанисвала ефективно своите предприятия в периода, когато министър беше Емил Караниколов.

 

ДКК обединява търговските дружества, стопанисвани от Министерството на икономиката. Тук са както малки фирми, така и големите предприятия от военнопромишления комплекс и строителния бранш.

 

Преди два дни стано ясно, че цялото ръководство на Държавната консолидационна компания (ДКК) е сменено с решение на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

 

Освободени са досегашният представител на Държавната консолидационна компания – Ваня Караганева, която е и изпълнителен директор, Чавдар Христозов, Венцислав Димитров, Росица Бачева-Цветанова и Борислава Пенева. Досегашното ръководство на компанията беше начело от ноември месец 2021-а година. А в края на същия месец гръмна скандал за злоупотреби с Караганева. В средата на декември, 2021 година, прокуратурата образува досъдебно производство.

 

Смолянчанинът Михаил Кумчев – ексконсул на България в Македония, е определен за изпълнителен директор и представляващ дружеството на мястото на Караганева. Той е и изпълнителен член на Съвета на директорите. Доскоро Кумчев, който е с юридическо и инженерно образование, е бил ръководител инспекторат към Министерството на икономиката. По-рано е работил като старши юрисконсулт в НЗОК. Син е на уважавани в региона лекари, успешно ръководили в различни периоди областната болница на Смолян. Баща му д-р Тодор Кумчев дълги години беше народен представител от левицата.

 

Другите двама нови представители на ДКК са Смиляна Никова-Кръстева и Таня Митова. Таня Митова е адвокат, те ще е председател на Съвета на директорите. Смиляна Нитова-Кръстева е адвокат от Хасково. Участва в ръководството на БСП и в сдружението „Демократичен съюз на Жените ДСЖ-Хасково“, като в ДКК тя ще е зам.-председател на СД.

 

Дружеството ще се представлява от изпълнителния директор Михаил Тодоров Кумчев самостоятелно, но от Смиляна Нитова-Кръстева и Таня Митова – само заедно.

 

Нови членове на Съвета на директорите са Ивайло Лилов – председател на Областния съвет на БСП във Враца, Смиляна Нитова-Кръстева, Даниел Милев и Таня Митова. Промените към днешна дата още не са вписани в Търговския регистър. Адвокатът, ангажиран да осъществи вписването – Николай Шопов, също е смолянчанин. Решението за смяна на цялото ръководство е взето от Нинова на 4-ти февруари.

 

Запитана за отношението на БСП към казуса „Кирил Петков в прокуратурата“ и напрежението с главния прокурор, Нинова отговори:
„Мисля, че много се преекспонира този казус. Всяка власт – изпълнителна, законодателна и съдебна, е длъжна да се включи в борбата със задкулисието и корупцията. За мен този проблем е заровен в тази сграда. Когато корупцията е заложена в законите, всяка една власт не може да се бори с нея, защото тя е законна. Само с общи усилия можем да се справим. Промяната трябва да започне оттук. Дали главният прокурор ще се казва Гешев или Иванов, от пет години апелираме върху актовете на главния прокурор. Добре е да се смени Гешев. Никой не дава гаранции, че следващият главен прокурор няма да продължи“, коментира тя.

 

Ако едната власт прави номера на другата – нищо няма да стане, обобщи Корнелия Нинова.

 

„Промяната в прокуратурата и голямата промяна в съдебната власт трябва да започне от тук. Дали ще се казва главния прокурор Гешев, Петков или Иванов, когато в закона не са заложени контролни органи и функции върху работата му, нещата ще продължават по същия начин. Поне от пет години апелираме за съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Добре е да се смени Гешев, ние сме му искали оставката. Ако правилата, законите и редът останат в същия вид, то нищо съществено не сме променили“, заяви още Нинова.

 

Източник: epicenter.bg

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024