Русия

Руският парламент призна независимостта на Луганск и Донецк

Руският парламент призна независимостта на Луганск и Донецк

 

big_Ukraina-anatomyEU

 

 

Руската Дума одобри проекта за постановление за необходимостта от признаването на независимостта на Луганската народна република и Донецката народна република.

 

 

Украинските области около Донецк и Луганск се самопровъзгласиха за самостятелни републики през 2014 г. след референдуми за независимост. Пак през 2014 г. ЛНР и ДНР се обединиха в непризнатата конфедерация Новорусия, предаде Сега.

 

 

Проектът бе внесен от Комунистическата партия на Зюганов. Аналогичен проект бе внесен и от Единна Русия. За проекта на ЕР гласуваха 310 депутати, за проекта на КПРФ – 351 депутати.

 

 

С това процедурата по признаване на ЛНР и ДНР отива в ръцете на президента Владимир Путин, който има окончателната дума. Обръщението ще бъде незабавно пратено на президента, обясни шефът на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин.

 

 

Вносителите, както и Володин, смятат, че признаването на независимостта на ДНР и ЛНР дава основание на Русия „да гарантира безопасността и защитата на жителите на републиките от външни заплахи“.

 

 

 

Признаване на двата региона би било сериозна крачка, която на практика би сложила край на Минския мирен процес за Източна Украйна, с който Русия казва, че е ангажирана, отбелязва Ройтерс.

 

 

 

Поради тази причина някои анализатори са скептични, че Путин ще иска да предприеме подобна стъпка. Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред журналисти, че руският президент понякога се отнася с хумор към съобщенията, посочващи дати за евентуално планирано от Русия нападение срещу Украйна.

 

 

 

Песков отбеляза, че е невъзможно човек да се отнася с разбиране към такова „маниакално информационно безумие“. „Трудно е да се отнасяш с разбиране към това. Понякога (Путин) даже се шегува – иска да узнае не е ли публикувано някъде точното време, часът на започване на войната“, допълни говорителят на Кремъл.

 

 

„Защото, наистина, не е възможно да се посрещне с разбиране подобно фактически понякога вече просто маниакално информационно безумие, каквото е налице в тази връзка“, каза той.

Русия

More in Русия

Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024