СВЯТ

Харков пада, руски войски влязоха в града

Харков пада, руски войски влязоха в града

 

64b9747c4d2dcdb128ef8c7c4e8930f5

 

 

Вторият най-голям град в Украйна – Харков, е окупиран от руски войски, заяви Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

По улиците на втория най-голям град в Украйна се придвижват руски военно-транспортни средства, написа Герашченко в Телеграм. „Военно транспортни средства на руския враг влязоха в Харков, включително и в центъра на града. Украинските въоръжени сили унищожават врага. Молим цивилните да не излизат навън“, призова областният управитер Олех Синегубов.

 

 

„Моля ви! Останете си у дома! Ситуацията в града е много напрегната“, съобщи кметът на града Игор Терехов.

По думите на Антон Геращенко в момента се водят улични боеве.

 

 

 

Тази сутрин от канцеларията на украинския президент дойде информация, че руските военни са взривили газопровод в града, предаде Асошиейтед прес.

 

 

 

Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията предупреди, че експлозията, при която, според нея, се образувал облак с формата на гъба, може да причини „екологична катастрофа“, предаде БТА. Службата посъветва жителите да покрият прозорците си с мокри кърпи или плат и да пият много течности.

 

 

 

Огромен пожар пък гори в петролен склад на авиобаза Василков, на около 30 км югозападно от столицата Киев, съобщава Си Ен Ен. По-рано край базата е имало две експлозии. Районът е бил сцена на тежки битки, според украинските власти.

 

 

 

Малко след съобщението за Харков дойде и друго: за превзет от руснаците град. Южният украински град Нова Каховка е бил превзет от Русия, съобщават украински медии, цитирани от Би Би Си. Руски войски са го окупирали.

 

 

Градът е малък, но със стратегическо местоположение, на река Днепър, която директно осигурява на Кримския полуостров водни канали.

 

 

Кметът му Володимир Коваленко е цитиран да казва, че руски войници са превзели управата на града и са свалили всички украински флагове от сградите.

 

 

Настъплението на Русия от юг е едно от най-успешните досега. Руски части застрашават градовете Херсон, Миколаев и Мелитопол.

Лупа бг

СВЯТ

More in СВЯТ

ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024