СВЯТ

В Полша питат Камала Харис дали САЩ ще приемат украински бежанци. Тя изпадна в истеричен смях

В Полша питат Камала Харис дали САЩ ще приемат украински бежанци. Тя изпадна в истеричен смях

kamala-haris

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис изпадна в истеричен смях, след като полски журналисти я попитаха дали и страната й ще приеме бежанци от Украйна. До конфузната ситуация се стигна по време на съвместна пресконференция с премиера Тадеуш Моравецки. Журналистите така и не получиха конкретен отговор дали Америка би отворила границите си за украинците, така както направиха повечето страни от Европа.

 

 

 

Вместо това, Камала Харис похвали полския народ за щедростта, с която е приел над 1 милион бежанци, откакто Русия нахлу в Украйна миналия месец. „Наблюдавах или четях за работата на обикновените хора, които вършат необикновени неща, и затова ви поднасям благодарности от американския народ“, каза Харис.

 

 

 

Вицепрезидентктата на САЩ се срещна и с полския президент Анджей Дуда. По-късно днес Харис трябва да се срещне с украински бежанци, които са избягали в Полша след началото на руската инвазия.

 

 

 

По време на посещението си във Варшава вицепрезидентката трябва да се срещне и с канадския премиер Джъстин Трюдо. През последните дни канадският лидер беше в Европа, където се срещна със съюзници по украинската криза.

 

 

Визитата на Харис в Полша и Румъния беше обявена от Белия дом като възможност за вицепрезидентката да се консултира с двама от лидерите на страните от източния фланг на НАТО относно нарастващата хуманитарна криза, причинена от руската инвазия в Украйна.

 

 

Вече над 2 милиона бежанци са избягали от Украйна – като повече от половината от тях идват в Полша – и се очаква още повече да пристигнат през следващите дни.

 

 

 

Но различията между Варшава и Вашингтон относно полския план за изпращане на изтребители съветско производство в база в Германия за ползване от Украйна хвърлиха сянка върху посещението на Харис в Полша. Точно когато Харис пристигна във Варшава късно вечерта вчера, Пентагонът окончателно отхвърли идеята.

 

 

Предложението беше оповестено от Полша, без да се консултира предварително със САЩ, дни след като държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че администрацията на Байдън „много, много активно“ разглежда предложение, според което съседната на Украйна Полша ще снабдява Киев с изтребители от съветско време, а в замяна ще получи американски Ф-16, за да бъде компенсирана. Полските правителствени служители обаче настояват, че всяко прехвърляне на самолети трябва да се извърши в рамките на НАТО.

 

 

 

Вчера Пентагонът затвори вратата пред перспективата за прехвърляне на изтребители на НАТО към Украйна, заявявайки, че подобна стъпка, обвързваща и САЩ, и НАТО би била свързана с „висок риск“ от ескалация на руско-украинската война.

 

 

 

Генерал Тод Д. Уолтърс, командващ Европейското командване на САЩ, заяви днес, че „най-ефективният начин да подкрепим украинските военни в борбата им срещу Русия е да предоставим увеличено количество противотанкови оръжия и системи за противовъздушна отбрана“. Тези усилия на САЩ и съюзниците продължават, добави Уолтърс.

 

 

Утре Харис ще пътува до Букурещ, където ще се срещне с румънския президент Клаус Йоханис.

 

Мигнюз

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_18273284_40_0

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

юни 26, 2024
IMAGE_18269465_611_0

ЕК: Блокирането на европейски медии от Москва е абсурдна мярка, нашите са независими, руските – пропагандни

юни 25, 2024
449075967_2850613108428221_526812382025697161_n

Възмездие за Севастопол: Взривен е целият полигон, където са настанени американските наемници и американските ракети ATACMS

юни 25, 2024
1010x570

Орбан призова Фон дер Лайен да бъде сменена

юни 24, 2024
1010x570 (1)

Руснаците унищожиха склад със западни ракети и десетина „чуждестранни специалисти“ в Одеса

юни 24, 2024
0000098

Терористи атакуваха църквата и синагогата в Дагестан. Заклаха отец Николай и подпалиха храмовете. Убити и десетки ранени

юни 24, 2024