ИНЦИДЕНТИ

Нощна паника на Балканите! Дрон или ракета от Украйна падна в Загреб (ВИДЕО)

Нощна паника на Балканите! Дрон или ракета от Украйна падна в Загреб (ВИДЕО)

dron-ili-raketa-ot-ukraina-padna-v-zagreb-video-1

 

 

В район на хърватската столица Загреб е паднал неидентифициран обект. Чула се е експлозия, на мястото е останал кратер 3 м широк и 1 м дълбок, а районът е отцепен, се казва в изявление на пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на републиката.

 

 

„След 23:00 ч. местно време полицейското управление в Загреб получи няколко сигнала от граждани, че е усетена експлозия, която е била предшествана от падащ предмет“, заявиха от министерството.

 

 

 

На мястото на инцидента са изпратени полицейски служители, които открили кратера. В близост до него са намерени и два парашута, предаде БГНЕС.

 

 

 

Отбелязва се, че няколко автомобила в близост са били повредени, но няма пострадали. Районът е отцепен и в момента там работят експерти. Полицията призова медиите да не разпространяват непроверена информация.

 

 

 

Експлозията е станала край студентско общежитие „Степан Радич“ в загребския квартал „Ярун“, посочват от хърватското МВР призовават гражданите да не публикуват снимки и видеоклипове на разбилия се летящ апарат.

 

 

 

 

В социалните медии обаче за кратко се появиха такива. Военни експерти, цитирани от хърватските медии твърдят, че се касае за украински разузнавателен дрон Ту-141 „Стриж“, който поради повреда се е оказал в Хърватия.

 

 

 

„Обектът, който се разби в Загреб, е разузнавателен дрон Ту-141 Стриж. Вероятно поради сериозна повреда той е прелетял над Унгария и се е разбил в Загреб. Наскоро беше обявено, че Украйна е пуснала в експлоатация дронове от съветската епоха и доколкото знам, украинците са единствените в света, които използват дрона Ту-141“, обясни пред хърватския „Дневник“ Тайлър Рогоуей, експерт по военна авиация и редактор на портала War Zone.

 

 

 

 

 

Той допълва, че заключенията му се базират на снимките, на които се вижда едното крило на дрона, което е останало непокътнато при сблъсъка със земята.

 

 

 

„Този тип дрон не се използва за първи път в Украйна. Украинците го използваха по време на отцепването на Крим. Реално погледнато, Ту-141 Стриж е по-скоро крилата ракета, отколкото традиционен безпилотен летателен апарат. Пуска се от ремарке, маршрутът се определя предварително и се използва за събиране на разузнавателна информация. И, да, има парашут, така че може да се използва многократно“, каза още Рогоуей.

 

 

 

Двата открити парашута са червено-бели. Единият от тях е намерен в източната част на езерото Ярун в квартала.

 

 

С тях не са се спуснали хора, а най-вероятно става дума за части от летателния апарат, в които се пазят данни.

Разстоянието от украинската граница до Загреб е повече от 560 км.

 

Факти бг

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

phpau0aiz_559x345

Ученик удари учител в корема, не искал да носи униформа, а къси панталони

май 31, 2024
voda-sofiia-voda-pronikna-dvizhesht-se-742

Бурята в София: Вода проникна и заля пода на движещ се автобус / СНИМКИ

май 22, 2024
пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
171588389594627

Стана ясно коя е жертвата след фаталния удар с Кирил Петков! Състоянието на съпругата на починалия е критично

май 16, 2024
171587144824916

Кирил Петков с първи думи след катастрофата: Моите огромни съболезнования на близките на починалия, аз не съм пострадал

май 16, 2024
kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024