СВЯТ

Киев е обсаден, украинците се готвят за улични боеве

Киев е обсаден, украинците се готвят за улични боеве

kiev-e-obsaden-ukraincite-se-gotvat-za-ulichni-boeve-1

 

 

 

Според последните съобщения по-голямата част от руските сили се струпват около украинската столица. Смята се, че руската армия е на 25 километра от центъра на Киев, предаде БНТ.

 

 

 

Обкръжаването на града става от север, запад и североизток. Руските удари са унищожили и летище, югоизточно от Киев. Поразена е украинска военна база във Василков, северозападно от града, като предизвикаха пожар в близкия склад за замразени продукти съобщиха украинските власти.

 

 

От руското министерство на отбраната казаха, че за атаката е използвано високоточно оръжие.

 

Сателитни снимки показват показват интензивни артилерийски обстрели северозападно от Киев. Кадрите са предоставени от базирана в САЩ компания.

 

 

Според Би Би Си се водят ожесточени боеве, северозападно от украинската столица. Според съветник на президента Зеленски, градът е под реална обсада, а армията и доброволци се подготвят да защитават Киев улица по улица.

 

 

През нощта и рано сутринта имаше силни експлозии в стратегическия град Николаев, където украинските сили продължават да задържат настъплението на руските войски. Градовете Харков, Чернигов, Суми и Мариупол остават обсадени и под силен руски обстрел.

 

 

 

Улиците на Одеса, третият по големина град в Украйна, са пусти. Одеса се готви за евентуална руска атака. Според кмета Генадий Труханов руските сили могат да обкръжат града от три страни.

 

 

 

„Готови сме да преговаряме, но няма да приемем ултиматуми и няма да се предадем“, заяви Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

 

 

 

В тристранен телефонен разговор руският президент Владимир Путин, германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха руско-украинските преговори. Макрон и Шолц отново са настояли за незабавен край на войната. Според френското президентство Путин не е проявил готовност да спре военните действия.

 

 

По-рано украинският президент Зеленски обяви, че Западът не е достатъчно ангажиран в мирните преговори и че руската армия изпраща подкрепления след големи загуби.

 

 

„От началото на инвазията 31 батальонни тактически групи на врага загубиха бойните си способности. Руски военни се вземат в плен не само поединично, но и на групи“, заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

 

 

Снощи Украйна обвини руските сили, че са обстреляли хуманитарен конвой, който се опитвал да избяга от боевете край Киев. Според украинските разузнавателни служби са загинали седем цивилни, съобщава агенция Ройтерс. Москва не е коментирала случая, но Русия винаги е заявявала, че не атакува граждански обекти.

 

Факти бг

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024