СВЯТ

Първи изявления на Лавров и Кулеба след преговорите в Анталия

Първи изявления на Лавров и Кулеба след преговорите в Анталия

 

анталияdee87d43c6e8436dbb391fb7201eaaf2

 

 

Приключиха разговорите между двамата външни министри

 

 

Приключи срещата между Лавров и Кулеба в Турция. Украинският външен министър посочи, че срещата не е била лесна.

 

 

Изрази обаче готовност да проведе нови разговори в същия формат. Дмитро Кулеба беше категоричен, че Украйна няма да капитулира пред Русия, предава NOVA.

Сергей Лавров, външният министър на Русия, заяви, че е обсъдил хуманитарни въпроси с украинския си колега, включително какво правят войските за защита на цивилното население.

 

 

 

Кулеба заяви още, че най-големият проблем, пред който е изправена страната му, е положението в обсадения пристанищен град Мариупол, подложен на интензивен обстрел и разрушения от руските сили.

 

 

Той добави, че няма напредък по прекратяването на огъня и че Украйна има две задачи – да организира хуманитарен коридор от Мариупол и да постигне 24-часово примирие.

 

Сергей Лавров каза, че родилният дом в Мариупол е бил използван като база на радикалния националистически батальон „Азов“ и Русия е подала информация за това към ООН още преди дни. Той подчерта, че чуждестранни медии манипулират информация за този обект.

 

Русия не нападна Украйна и не планира да атакува други държави, допълни Лавров. Атаката на украинската страна срещу ДНР и ЛНР е била внимателно планирана за този месец, каза той обяснявайки изпреварващото начало на  спецоперацията по защитата на ДНР и ЛНР.

 
ЕС не може да отговори как ПЗРК, доставени на Украйна, ще бъдат контролирани по-късно, каза още Лавров.

 

 
Ръководителят на руското външно министерство отбеляза, че Западът действа опасно, като доставя оръжие на Украйна. Лавров добави, че тези, които изпомпват оръжия в Украйна и насърчават изпращането на наемници, трябва да разберат отговорността за тяхната дейност.

 

 

Руският външен министър обвини Запада, че от години настройва Украйна срещу Русия.

 

 

„Ние не искаме милитаризация на Украйна – в НАТО или без НАТО. Не искаме Украйна да се утвърждава като неонацистка държава. Готови сме да обсъждаме гаранции за сигурност на Украйна, и разбира се за беzопасността на Русия“, добави той.

 

 

Относно състоянието на руската икономика във връзка със санкциите, наложени от Запада, Лавров заяви: „Ще се справим с икономически проблеми. Но този път, уверявам ви, че ще излезем от тази криза със съвсем ясното съзнание и без илюзии, че Западът може да бъде наш партньор“. „Ще направим така, че повече нищо в живота на руския народ да не зависи от Запада, в която и да е сфера“, добави външният министър на РФ.

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024