СВЯТ

Лавров след разговорите с Кулеба: С пари на САЩ в Украйна се прави биологично оръжие (ВИДЕО)

Лавров след разговорите с Кулеба: С пари на САЩ в Украйна се прави биологично оръжие (ВИДЕО)

 

ЛАВРОВ1646906997

 

 

С пари на САЩ в Украйна се прави биологично оръжие. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговорите с украинския си колега Дмитро Кулеба и турския дипломат №1 Мевлют Чавушоглу.

 

Преговорите с посредничеството на Турция се проведоха в рамките на дипломатическия форум в Анталия и продължиха час и половина.

 

Това бе и първият контакт на високо равнище между Русия и Украйна след началото на военния конфликт.

 

Лавров е обсъдил с Кулеба възможностите за среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски.

 

В отговор на журналистически въпрос за нападението над родилния дом в Мариупол, Лавров припомни, че още на 7 март руската страна е предупредила, че болницата е завзета от ултранационалистите от батальона „Азов“. Лечебното заведение е било опразнено. От него са изведени родилките, лекарите, болничният персонал. Правете си изводи как се манипулира общественото мнение в целия свят, обърна се Лавров към представителите на медиите.

 

„Ние не планираме да нападаме други страни, не сме нападали и Украйна – в Украйна се създаде ситуация, която създава преки заплахи за Руската федерация“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

По думите му вече има данни, че за този месец е имало планирана офанзива в Донецк и Луганск.

„Виждаме колко опасно действат западните ни колеги, включително и ЕС, които, в нарушение на всичките си принципи и т.нар ценности фактически поощряват доставката на смъртоносно оръжие в Украйна“, заяви първият дипломат на Москва.

 

„Ние дълги години предупреждавахме, че Западът прави от Украйна анти-Русия. Откъде – накъде НАТО ще определя сигурността на Русия. Ние не искаме в Украйна да се разполагат ракети, които директно застрашават Русия. Ние сме за неутрална Украйна“, каза още Лавров.

 

Западът се държи опасно, снабдява Украйна със смъртоносни оръжия и не е известно къде ще се окажат накрая доставените ракетни установки, добави Лавров.

По думите му САЩ и Западът като цяло създават опасност в региона от много години.

Онези, които доставят оръжия на Украйна и наемниците там, трябва да осъзнаят опасността от това, което вършат, посочи той.

 

В отговор на въпрос на Би Би Си дали е възможно прекратяване на огъня, Лавров заяви, че „специалната военна операция” ще продължи и че Владимир Путин казва, че тя върви по план.

 

 

Лавров отново призова за неутрален статут на Украйна и гаранции за сигурността: „Ако съдя по изказването на президента Зеленски, такъв подход си проправя път“. Руският външен министър подчерта, че беларуският формат на преговорите е ключов и се очаква от Киев да отговори на предложенията, залегнали в конкретни проекти на документи.

 

Лавров коментира и икономическата ситуация в страната си: „Справяли сме се с трудности на всеки етап от нашата история. Ще излезем от тази криза с оздравяло съзнание. Нямаме илюзии, че Западът може да е сигурен партньор. Няма да имаме илюзии, когато говори за своите ценности. Западът може във всеки момент да предаде всекиго, както и своите ценности“.

 

„Украйна крадеше руски газ още преди десетилетие, а Европа мълчеше. Русия никога не е използвала доставките на нефт и газ като оръжие“, категоричен бе Лавров.

 

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024