Политика

Тревога: Армията ни може да остане без гориво! Резервите не са попълнени, керосинът е на изчерпване

Тревога: Армията ни може да остане без гориво! Резервите не са попълнени, керосинът е на изчерпване

 

d2f024c0b6f19bf8d55a3fcaf4cf60cb

 

 

Не цената на горивата, а липса на резерви в основния доставчик за нуждите на Министерството на отбраната може да блокират армията, сигнализират отлично информирани източници на Lupa.bg.

 

 

Стопирането на износа от рафинериите в Гърция и Румъния заедно с труса на гиганта „Лукойл“ може да доведе до криза и за керосина и дизела за изтребителите и танковете. 

 

 

Основният доставчик на горивата за Въоръжените сили е „Бент ойл“, регистрирана у нас с управляващи официално Бисер Естатиев и Димитър Радев, но известна като компания на Младен Михалев – Маджо, когото премиерът Кирил Петков наскоро вкара в списъка си за главния прокурор Иван Гешев. Другият играч , печелещ обществените поръчки в отбраната за бензин, е „Сакса“ ООД на Крум Атанасов Димов, оперираща известна верига бензиностанции. И тя обаче доставя горивата си основно от „Нефтохим“.

 

 

Неприятната подробност в допълнение за новия министър на отбраната Драгомир Заков е, че чак на 15 март предстои отварянето на новите оферти за доставчици, а пликовете с предложенията по процедура за пряко договаряне, както Lupa.bg разкри, отдавна са на тезгяха – вероятно докато Стефан Янев стана военен министър след премиерския си мандат. До 15 март оперират компаниите по договори, сключени с МО от Красимир Каракачанов през 2019 г.

 

 

Това означава, че ако офертите са на компании, чиито горива минавата през ‘Лукойл“ България, е твърде вероятно да се стигне до блокаж и приземяване на бойната авиация и застопориране на бойната техника в Сухопътните войски.

 

Лупа бг

lupa.bg

 

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024