СВЯТ

Украински участник в преговорите с Русия е бил отровен

Украински участник в преговорите с Русия е бил отровен

 

file-8246d1b050658fb44bf4da5c30fe99cd

 

 

След като участник в украинската украинската делегация за преговори с Русия беше убит в началото на март, сега се разбира, че друг е станал жертва на отравяне, но е оцелял. За случая пише „Инсайдър“.

 

 

За Рустем Умеров се твърди, че е бил отровен, а Денис Киреев, според източниците на изданието, е бил убит „по недоразумение“.

 

 

Трима източника от двете страни, са казали пред „Инсайдър“, че Умеров е бил отровен през март в Киев. Той е оцелял и вече се чувства добре. Един от източниците твърди, че заедно с Умеров са били отровени и други хора, но според него „това не е новичок“, който е отровил Сергей Скрипал и Алексей Навални.

 

 

 

Според украинския източник на журналистите украинските власти сега разследват покушението срещу Умеров.

 

 

Изданието отбелязва, че през март в руските медии, свързани с Кремъл, започна кампания срещу Умеров – той беше обвинен, че е „агент на САЩ“ и уж забавя преговорния процес.

 

 

Източникът, който е запознат с членовете на украинската делегация, смята, че инцидентът с Умеров може да е причината през март преговорите да преминат за известно време в онлайн режим. Източник от руска страна обаче казва, че преходът към дистанционен формат е свързан с логистични трудности – за украинците е било трудно и опасно да летят на срещи в Беларус.

 

 

Умеров не е открит за коментар.

 

 

На 5 март украинските медии съобщиха, че Службата за сигурност на Украйна е застреляла члена на украинската преговаряща делегация Денис Киреев по време на арест. Източниците на „Украинска правда“ твърдят, че Киреев е заподозрян в държавна измяна, което се потвърждава и от записи от телефонни разговори.

 

 

По-късно Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна съобщи за смъртта на своя служител Денис Киреев при изпълнение на специална задача.

 

 

 

„Инсайдър“ е разговарял с трима източника от двете страни на руско-украинския конфликт. Според един от тях Киреев е убит от членове на украинските специални части, след като контраразузнаването е регистрирало контакта му с руснаците.

 

 

 

Друг източник на изданието от руска страна казва, че Киреев е бил лично упълномощен да се свърже с руските сили за сигурност от президента на Украйна Володимир Зеленски, но според него е имало „недоразумение“ – специалните части не са знаели това и убили Киреев при ареста. Украинският източник потвърждава това, отбелязвайки, че „имаше объркване“.

 

 

 

От кабинета на Зеленски не са коментирали пред „Инсайдър“.

 

 

На 7 март съветникът на Зеленски Михаил Подоляк каза, че Киреев не е бил официален член на украинската делегация по време на първите преговори в Гомел. Според него той е бил консултант „по редица въпроси за настроенията в Русия“.

 

 

Подоляк каза също, че Киреев „е бил свързан“ с Главното управление на разузнаването „и следователно изпълнявал някаква своя отделна задача, която не била свързана с групата за преговори“. Съветникът на Зеленски отбеляза, че Киреев е убит по време на основната си работа в Киев, той не е бил „руски шпионин“ в групата за преговори.

 

Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

661289aa1833fe01ef47e4ab6be31728

Нов фронт на войната: Русия започна сухопътна офанзива в района на Харков

май 10, 2024
343944464_1940887736080155_1688014597389152090_n_3724405398387262948_big

BILD: Руската армия проби украинската отбранителна линия западно от Орловка при Авдеевка и издигна знамето на СССР

май 9, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024