СВЯТ

Русия възобнови щурма над „Азовстал“, ракетни удари и по Одеса

Русия възобнови щурма над „Азовстал“, ракетни удари и по Одеса

dfff1d82f68cab2150415aa4a19396b6

 

 

Руските сили са възобновили въздушните удари по металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол. Това е съобщил съветник на украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от „Ройтерс“.

 

 

Врагът се опитва да задуши последната съпротива на защитниците на Мариупол в района на „Азовстал“, заяви Олексий Арестович по националната телевизия.

 

 

Новината идва, след като преди два дни руският президент Владимир Путин нареди планираният щурм на завода да бъде отменен и вместо това намиращите се там украински военни да бъдат обкръжени.

 

 

Междувременно губернаторът на Луганска област Сергей Хайдай посочи, че всички градове в източния регион, контролирани от украинската армия, са под непрекъснат и засилващ се руски обстрел.

 

 

Че ожесточени боеве за Мариупол се водят, въпреки че Русия твърди, че е установила контрол над града, потвърждава и Министерството на отбраната на Обединеното кралство в ежедневната си информация, която се базира на британското разузнаване. Въпреки повишената активност руските сили не са постигнали голям напредък през последните 24 часа поради украинските контраатаки, посочват британските военни.

 

 

 

 

Вчера кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че животът на хората, които са блокирани в разрушения град, е в ръцете на Владимир Путин. Той изрази разочарование от темповете на евакуация от началото на войната. Не веднъж, дори в повечето случаи, договорените и обявени коридори за евакуация от Мариупол или се проваляха, или бяха спирани заради обстрел, за който взаимно се обвиняваха руската и украинската страна.

 

 

„Азовстал“ е огромен промишлен център, който бе атакуван от руските войски още в началото на офанзивата на РФ в Украйна. Разполага с много бомбоубежища, изградени още по времето на втората световна война и добре прикрити с допълнително изградени върху тях производствени халета. Освен това разполага и с голяма и сложна подземна система от коридори и допълнителни укрития, които се използват активно.

 

 

 

Най-малко 5 души бяха убити и 18 бяха ранени при ракетен удар по южния украински пристанищен град Одеса. Това каза шефът на президентската канцелария Андрий Ермак, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

 

 

„Одеса: петима убити украинци и 18 ранени. И това са само тези, които успяхме да открием. По всяка вероятност броят (на жертвите) ще е по-голям“, заяви Ермак в „Телеграм“ и добави, че сред убитите е тримесечно бебе.

СВЯТ

More in СВЯТ

kade-sa-vsichki-mazhe-ukrainets-pokaza-239

„Къде са всички мъже?“: Украинец показа празен плаж в Одеса. И Киев е пуст / ВИДЕО

май 21, 2024
иран посолство

Посолството на Иран в София: Президентът и делеграцията бяха убити

май 20, 2024
загинали

Иранският президент и външният министър загинаха при катастрофа с хеликоптер

май 20, 2024
арестовиич

Арестович: Краят наближава. Украйна се оказа провален проект / ВИДЕО

май 19, 2024
55632e3e0955d52771066d899e7a7bb3-406719817

Официално! Хеликоптерът, с който е пътувал иранският президент Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“

май 19, 2024
GNxsrS1WAAAQwag_5143859488656504037_big

Путин за Олимпийското примирие: Потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват

май 18, 2024